În doar două săptămâni, euro a crescut cu 50 de bani, iar în ultima lună cu aproape un leu. Mergând la o casă de schimb valutar, moldovenii trebuie să scoată acum și 20 de lei din buzunar pentru un moneda UE. În timp ce unii spun că nu se mai miră de fluctuațiile cursului valutar, alții se arată îngrijorați, așteptându-se la scumpiri.
CURS LEU – EURO, potrivit BNM
1 APRILIE 2019 – 1 € = 19,48 LEI
15 APRILIE 2019 – 1 € = 19,96 LEI
„Salariile sunt mai mici, dar euro a crescut. Și prețurile la mărfuri tot s-a ridicat. Asta ne afectează și pe noi”.
„Dacă a crescut euro și s-a depreciat leul, atunci și prețurile vor crește. 0:21-0:23 Va crește prețul și pentru pâine, și pentru electricitate”.
„Deja se vede și așa a fost în fiecare an. Oamenii cred că deja s-au obișnuit. Priviți, are cineva față zâmbitoare?”
Leul va continua să se deprecieze, dar n-ar trebui să ne facem griji, susține expertul în Economie, Veaceslav Ioniță.
„El va juca întotdeauna, cu o ușoară tendință de depreciere. Dacă asta se întâmpla în trei luni de zile, lumea nu observa nimic, dar fiindcă asta se întâmplă în două săptămâni, toată lumea observă”, Veaceslav Ioniță, expert în politici economice.
Expertul susține că moneda națională își urmează cursul normal de depreciere, conform prognozelor anterioare, însă lunile precedente Banca Națională a intervenit și l-a menținut la un nivel mai ridicat, în perioada alegerilor parlamentare.
„Banca Națională, în opinia mea, a intervenit prea agresiv în luna ianuarie, februarie. În loc să permită o ușoară depreciere a valutei, ea menținut artificial cursul valutar. Deci toată deprecierea de două luni de zile noi am concentrat-o acum”, Veaceslav Ioniță, expert în politici economice.
Leul își pierde ușor din valoare, pentru că este o cerere mare pentru valuta străină. Asta, pentru că în apropierea perioadelor electorale multe companii tind să-și facă rezerve de monede mai stabile, precum euro și dolari. Mai mult, Guvernul moldovean a fost nevoit să cumpere valută străină pentru a achita creditele externe, în lipsa finanțării externe, a mai explicat Veaceslav Ioniță.
Într-o analiză despre cursul valutar, efectuată recent, jurnaliștii de la Moldstreet au amintit despre ce s-a întâmplat acum patru ani, în a doua jumătate a lunii februarie, când casele de schimb valutar au afișat cel mai slab curs al leului din istoria Republicii Moldova. Atunci un dolar a ajuns să coste 24 și chiar 25 de lei, iar moneda unică europeană a sărit de la 19 la aproape 30 de lei. Instabilitatea fără precedent a avut cel puțin două cauze: dispariția miliardului din sistemul bancar, dar şi tentativele eșuate ale deputaților de a investi un nou Guvern.