/INTERVIU. FOTO/ Studiază de un an cu bursa FLEX în SUA. Vezi peripețiile prin care a trecut Gabriela Konstantinova

16 aprilie 2019, ora 17:32

Școala din Satele Unite ale Americii diferă foarte mult de cea din Republica Moldova. Sistemul de învățământ este mult mai ușor, iar elevii studiază obiectele pe care le-am învățat în Moldova cu doi, trei ani în urmă. Despre asta ne-a spus Gabriela Konstantinova, tânăra de 17 ani din satul Varnița, Anenii Noi, care anul acesta își împlinește visul American. După ce a fost acceptată în Programul FLEX, Gabriela învață timp de un an academic într-o școală din Statele Unite. Aflați în interviul de mai jos prin ce etape a trecut tânără pentru a fi acceptată la program, ce peripeții a avut în primele zile de aflare în State și ce intenționează să facă când se va întoarce vara aceasta acasă. 

Gabriela susține că s-a înscris la Program pentru că dorea să cunoască câte mai multe lucruri despre cultura americană și despre modul lor de trai. Totodată, ea recunoaște că și colegii din liceu au fost cei care au motivato să se înregistreze, iar după ce s-a înscris a trebuit să treacă mai multe etape pentru a putea fi acceptată.

„Prima etapă a constituit un test de gramatică al limbii engleze. Cea de a doua etapă presupunea scrierea a trei eseuri, timp de 45 de minute. Mi-au fost oferite trei teme/situații la care trebuia să răspund. Cea de a treia etapă consta într-un test, prin care îmi erau verificate cunoștințele limbii engleze. Acesta era alcătuit din trei secții: ascultare, citire și vorbire. De asemenea, în cea de a treia etapă am susținut un interviu. După ce am trecut cu brio etapele enumerate mai sus, mi-a fost oferită o anchetă pe care trebuia să o completez cu date cu caracter personal și cu date medicale. Totodată, trebuia să formulez o scrisoare adresată familiei gazdă, în America” .

facebook.com/gabrielaconstantinova

Gabriela și-a luat zborul în SUA pe 9 august 2018. Ea susține că primele zile au fost cele mai dificile dar și cele mai interesante. Tânăra recunoaște că cultura și modul de trai al americanelor diferă foarte mult de cel din Moldova.

„Mi-a fost greu să mă încadrez în colectivul școlii. Primele zile eram practic singură, prieteni nu aveam și multe lucruri nu-mi erau înțelese. De asemenea, limba engleză pe care am studiat-o la școală este diferită de cea vorbită în State. Foarte mult diferă accentul și-mi era frică să vorbesc”.

facebook.com/gabrielaconstantinova

După aproximativ un an de aflare în America, adolescenta a declarat că sistemul de învățământ în State diferă foarte mult de cel din Moldova. Spune că elevii au mai multă libertate de a-și alege disciplinele pe care doresc să le studieze iar programa școlară e mult mai ușoară decât cea care se predă în școlile din țară.

”Programa școlară este de două, trei ori mai ușoară decât cea din Republica Moldova. Elevii studiază ceea ce am învățat la școală cu doi, trei ani în urmă. Îmi place faptul ca aici îți poți alege obiectele de studiu și nu ai 13 discipline obligatorii precum e în Moldova. De asemenea îmi place că elevii aici sunt pasionați de sport, sunt uniți și-și respectă școala. Totodată, am observat că americanii se alimentează în mare parte cu fast-food-uri, lucru la care m-am obișnuit foarte greu”.

Foto: facebook.com/gabrielaconstantinova

Gabriela recunoaște că i-a fost dificil să se despartă pentru un an de casă și de familie. Însă spune că, în urma participării la Program, a obținut o mulțime de beneficii, a avut posibilitatea să cunoască o cultură nouă și să călătorească.

„Acest an mi-a arătat cum e sa fii singură responsabilă pentru tine. De asemenea mi-a arătat cum e să fii la mii de kilometri departe de părinți și întreaga familie. În același timp, FLEX-ul mi-a dezvoltat modul de a gândi și de a percepe lumea din jur, de a accepta noi provocări și de a fi respectuoasă față de altă țară și altă cultura. Această experiență mi-a demonstrat din nou că greutățile te aduc într-un final frumos”.

facebook.com/gabrielaconstantinova

În cadrul Programului FLEX, Guvernul Statelor Unite ale Americii a achitat costul biletelor de avion dus/întors. Totodată, adolescenta a fost asigurată că timp de un an se va afla în grija unei familii gazdă și va studia într-o școală.

„Pe lângă faptul că ai oportunitatea de a cunoaște o cultură nouă, mai ai oportunitatea de a te maturiza și a gusta din viața unui adult. Acestea te ajută să scapi de frica de a fi departe de casă, de a fi străin și cel mai important că te ajută să ieși din zona ta de confort. Acest program nu e doar despre experiență culturală, ci despre creștere și dezvoltare personală”.

facebook.com/gabrielaconstantinova

Gabriela spune că după ce a văzut prin ce se diferențiază Satele Unite ale Americii de Republica Moldova, se va implica mai mult în diferite activități, pentru a îmbunătăți lucrurile la noi în țară. Își vede viitorul în Republica Moldova și consideră că oportunități sunt peste tot, potrivit ei, trebuie doar de încercat.

Programul de schimb academic FLEX oferă oportunitatea copiilor din liceu și școli, de 15 și 17 ani, de a învăța despre oamenii și cultura Statelor Unite ale Americii prin schimbul de experiență, prin frecventarea unei școli americane și trăind în sânul unei familii gazdă din SUA.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram