/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Leul continuă să scadă. BNM dă asigurări că situația este sub control. Ce spun experții

17 aprilie 2019, ora 19:59

În timp ce leul continuă să-și piardă din valoare, în ultimele două zile chiar cu 20 de bani, Banca Națională dă asigurări că situația este sub control. Instituția a anunțat astăzi într-un comunicat presă că leul trece doar printr-o perioadă de reajustare, iar o criză nu se prevede. Nici oamenii nu se grăbesc să-și schimbe economiile în valuta străină. Nu am avut ce agonisi, ne spun aceștia. Între timp, experții explică că deprecierea era de așteptat, în condițiile în care importurile au crescut, iar banii transmiși de moldoveni de peste hotare s-au împuținat.

Astăzi un euro a ajuns să coste 20 de lei și 25 de bani la casele de schimb valutar, cu 20 de bani mai mult decât cu doar două zile în urmă. Creșterea este constantă în ultimele săptămâni și lovește în cei care sunt nevoiți să facă plăți din lei în euro, precum plata pentru chirie. Astfel, dacă la începutul lunii, o familie care închiriază un apartament cu două camere la un preț aproximativ de 250 de euro lunar, trebuiau să scoată din buzunar circa 4870 de lei, astăzi suma a crescut la peste 5000 de lei, cu 166 de lei mai mult din cauza fluctuației cursului valutar.

Astăzi, Banca Națională a venit să clarifice situația și spune că nu sunt motive de îngrijorare.

În prezent, piața valutară locală se află într-o etapă temporară de reajustare. (…) Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal.

Nici oamenii nu se grăbesc să-și schimbe economiile în valută străină. Unii, pentru că sunt încrezuți că deprecierea leului este temporară, iar alții pentru că nici nu au agonosit ceva.

Nu știu dacă ne afectează atât de mult în viața de zi cu zi, pentru că aceste perturbări sunt de pe azi pe mâine.

El oricum se va da înapoi oricum, se va întări leul.

Ce să schimbăm? Doi lei pe un leu?

Mai mulți experți sunt de părere că leul nu va mai pierde mult în valoare și vin cu unele calcule. De exemplu, doctorul în economie, Sveatoslav Mihalache prognozează că euro se va opri la 20 de lei și 40 de bani în următoarele trei luni și va depăși valoarea de 21 de lei abia în a doua parte a anului curent.

Pe lângă cei care vor să schimbe euro și dolari în lei, de pe urma deprecierii leului are de câștigat și statul, care încasează mai mulți bani de la agenții economici care importă marfă și vor plăti o valoare mai mare pentru TVA în lei. Totuși, din această cauză, cetățenii s-ar putea trezi cu prețuri mai mari pentru produsele de import. Totuși, diferențele s-ar putea observa în decursul a câtorva luni, mai spun experții.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram