Președintele raionului Orhei Tudor Golub își dă demisia. Plecarea acestuia din funcție se regăsește pe agenda de luni a ședinței Consiliului Raional, sub numărul 1. În aceeași zi, potrivit agendei, urmează să fie ales și un alt președinte. Deocamdată nu se cunosc motivele care stau la baza deciziei lui Golub de a demisiona.

Precizăm că Tudor Golub a candidat pe listele PDM pentru funcția de deputat pe circumscripția nr. 19, însă acesta a pierdut în favoarea candidatei partidului Șor – Marina Tauber.

Anterior mai mulți președinți de raion care au participat la alegerile parlamentare din PDM, dar nu au câștigat și-au prezentat demisia. Astfel, președintele raionului Ștefan Vodă, Nicolae Molozea, și-a dat demisia la 21 martie. Pe 20 martie din funcția de președinte al raionului Ialoveni a demisionat Lilian Carmanu. Scenariul s-ar fi repetat și în raionul Criuleni. Asta după ce președintele raionului, Veaceslav Burlacu ar urma să-și dea demisia.

Potrivit profilului realizat de echipa Parlamentul Curat, Golub, în ultimii ani a făcut donații constante către Partidul Democrat. La alegerile parlamentare din 2014 a scos din buzunar 30.000 de lei pentru a-și susține formațiunea politică. În cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din 2015 a contribuit cu 50.000 de lei la formarea bugetului PDM. Suma respectivă coincide cu cea oferită ca donație partidului în 2015, reflectată în raportul financiar al PDM, prezentat la Comisia Electorală Centrală. În 2016, Tudor Golub a făcut o altă donație, în mărime de 30.000 de lei, pentru candidatul democraților la prezidențiale, Marian Lupu. Și în 2017 președintele raionului Orhei și-a susținut partidul, de această dată cu 10.000 de lei.

Într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice din noiembrie 2016, reporterii scriau că două treimi din banii repartizați în 2016 pentru reparația drumurilor din raionul Orhei au ajuns în primăriile conduse de edili democrați, iar unele dintre firmele care au făcut lucrările au tangențe cu exponenți ai Partidului Democrat.