Președintele țării Igor Dodon afirmă că, cel mai probabil, la mijlocul lunii mai, se va adresa la Curtea Constituțională (CCM), ca să întrebe dacă este posibil din punct de vedere legislativ, ca ziua alegerilor locale să fie stabilită nu de Parlament, dar de o altă putere în stat, cum ar fi președintele. Ideea a fost lansată anterior de ex-președintele CCM, Alexandru Tănase, la emisiunea Puterea a Patra de la N4, iar declarația președintelui a fost făcută aseară, la emisiunea Moldova în Direct de la postul național Moldova 1.
„Dacă nu va fi aleasă conducerea Parlamentului, juriștii spun că în cazul dat nimeni nu poate să numească data alegerilor și se prelungește mandatul actualilor aleși locali automat, până la alegerea altor primari, președinți de raioane etc. O interpretare a Curții Constituționale, teoretic, ar putea fi posibilă și, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii mai, eu voi veni cu o astfel de solicitare, pentru că ar fi logic ca, dacă mergem la anticipate, ce nu este de dorit, pentru ce să cheltuim banii de două ori; dacă se ajunge la un blocaj politic, ar fi bine să avem toate alegerile împreună”, a declarat Igor Dodon.
Șeful statului a repetat că, dacă până pe data de 21 iunie, nu se vor aproba legi și nu va fi investit un nou Guvern, atunci el se va adresa la CCM pentru a solicita constatarea circumstanțelor pentru dizolvarea Parlamentului.
Astfel, Dodon spune că, în funcție de când va fi dat răspunsul Curții, fapt ce în opinia lui s-ar putea întâmpla la mijlocul lunii iulie, va fi dizolvat legislativul și vor fi anunțate alegeri anticipate.
„La sfârșitul lui septembrie sau începutul lui octombrie vom avea alegeri anticipate”, a spus Igor Dodon.
Data alegerilor anticipate este stabilită de Parlament. Însă, dacă nu va fi aleasă conducerea legislativului, atunci decizia nu va fi luată, potrivit autorităților. Anterior, la emisiunea sus-menționată, Alexandru Tănase spunea că, în administrația statului nu poate exista un vid, astfel, dacă cineva se va adresa la CCM pentru a solicita o interpretare a legii, atunci Curtea ar putea decide ca atribuțiile de numire a zilei alegerilor anticipate să fie preluate de o altă putere în stat, cum ar fi președintele țării.