/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Televiziunile afiliate PDM au încasat 20 mln. de lei. Cui i-au achitat bani pentru publicitate PDM, PSRM, ACUM și partidul Șor în campania electorală

22 aprilie 2019, ora 09:19

Holdingul electoral de pe strada Ghioceilor

Partidul Democrat a cheltuit aproape toți banii de campanie pentru a-și promova candidații la TV și radio. Principalii beneficiari sunt șase posturi TV – Publika TV, Prime TV, Canal 2, Canal 3, CTC Media, Familia Domashniy, și patru de radio – Publika FM, Muz FM, Russkoe Radio, Maestro FM, toate cu sediul pe strada Ghioceilor 1. Acestea au încasat peste 15 milioane de lei pentru difuzarea spoturilor democraților.

Mai mult de 8,5 milioane de lei s-au dus la Prime și Publika TV, posturi deținute de General Media Group Corp. SRL. Cu alte cuvinte, banii au ajuns în buzunarul liderului democraților, Vladimir Plahotniuc. Și asta pentru că Plahotniuc este proprietarul direct al acestor două televiziuni.

Pentru publicitatea la Canal 2 și Canal 3, democrații au transferat companiei Telestar Media SRL aproape 5 milioane de lei. În prezent, firma este deținută în acte de jurnalistul Oleg Cristal, tot el consilier al liderului democraților. Alte 1,5 milioane au intrat pe conturile unei alte firme de pe strada Ghioceilor 1 – Real Radio SRL, pentru publicitate la canalele TV CTC Media și Familia Domashniy. Real Radio este, din 2017, afacerea Victoriei Rusu. Aceasta a preluat firma de la Dorin Pavelescu, un intermediar din anturajul liderului democrat care apare într-o tranzacție cu Andrian Candu, finul lui Vladimir Plahotniuc.

Banii lui Șor, în buzunarul lui Plahotniuc

Firmele deținute sau controlate de Plahotniuc au încasat în electorală bani grei nu doar de la democrați. Un sfert din tot bugetul de campanie al Partidului Șor, ceea ce reprezintă 5,5 milioane de lei, a ajuns tot în conturile General Media Grup Corp. și Telestar Media. În schimbul lor, Prime, Publika TV, Canal 2 și Canal 3 au difuzat spoturile formațiunii conduse de Ilan Șor, condamnat în primă instanță la șapte ani și șase luni de închisoare în dosarul „Jaful secolului”. Alte 3 milioane Partidul Șor i-a transferat companiei Media Resurse SRL, pentru publicitate la Televiziunea Centrală și Orhei TV, instituții media afiliate lui Ilan Șor, care a renunțat recent la fotoliul de primar de Orhei în favoarea celui de deputat.

Peste 700 de mii de lei au intrat și pe conturile D.F.I. SRL, pentru diverse articole promoționale, cum ar fi ceasuri de perete și pungi cu logoul partidului, dar și pentru chiria unor unități de transport. D.F.I. este o companie fondată de Viorel Melnic, fostul șef al Serviciului Vamal și deputat ales în noul legislativ.

Exclusiv pentru socialiști

Din cei 5,4 milioane de lei cât au reușit socialiștii să adune în fondul electoral din donații și cotizații, majoritatea banilor au fost cheltuiți pentru publicitate la canalele deținute de companiile Exclusiv Media SRL și Telesistem TV SRL. Prima a luat cei mai mulți bani – 1,2 milioane de lei, pentru publicitate la NTV Moldova și TNT Exclusiv TV. Alți peste 60 de mii de lei s-au dus la Telesistem TV, pentru publicitate la Accent TV.

Exclusiv Media SRL este controlată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și administrată de un alt membru de partid – Petru Burduja. Telesistem TV este fondată de firma rusească Media Invest Service, deținută, la rândul ei, de afaceristul moldovean Vadim Ciubara, unul dintre consilierii din umbră ai lui Dodon.

Săracii ACUM

Din cele patru partide care au intrat în Parlament, Blocul electoral ACUM a avut cel mai mic buget electoral – puțin peste 1,8 milioane de lei. Și în timp ce concurenții lor au băgat cei mai mulți bani în publicitatea la TV, ACUM s-a limitat la cheltuieli de circa 145 de mii de lei ca să apară pe sticlă. Din acești bani, cei mai mulți au ajuns la compania Reforma Art SRL, pentru publicitate la Jurnal TV – instituție media afiliată Platformei DA, parte a Blocului ACUM.

Reforma Art este deținută de firma germană GT News Media Gmbh. – afacere administrată de Gabriela Țopa, fiica omului de afaceri Victor Țopa, nașul de cununie al lui Andrei Năstase, liderul Platformei DA (Detalii, AICI). Țopa a plecat în Germania pentru a scăpa de pedeapsă penală, fiind condamnat în Republica Moldova pentru șantaj.

Alți aproape 300 de mii de lei au ajuns la Interact Media SRL, proprietara portalurilor Agora.md și Ea.md, pentru promovare pe „social media”. Peste 70 de mii de lei au fost cheltuiți pentru reflectarea evenimentelor de partid în regim on-line de către portalul Privesc.Eu.

Citiți investigația integrală pe RISE Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram