/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Nemerenco: „Azi s-ar putea ca unii pacienți să dețină câteva glucometre, iar alții - niciunul”. Răspunsul Ministerului Sănătății

missing
24 aprilie 2019, ora 15:35

După ce ieri Ministerul Sănătății a menționat într-un comunicat de presă că persoanele care suferă de diabet zaharat vor primi gratuit glucometre, teste şi lanţete, consiliera municipală, Ala Nemerenco vine cu replică și spune că asta ar crea mai multe semne de întrebare. Nemerenco spune că Ministerul Sănătății a mai procurat anterior, astfel de glucometre și că acum unii pacienți vor primi mai multe areometre pentru determinarea cantității de zahăr în sânge, iar alții nici unul. De partea cealaltă, ofițerul de presă a Ministrului Sănătății spune contrariu.

„Direcția Sănătății Chișinău a procurat nu odată glucometre din banii municipalității și a asigurat an de an pacienții cu DZ cu ele. Presupun că și alte APL-ri și-au adus aportul la realizarea Programului Național de prevenire și control al DZ. Cum MS s-a asigurat să nu cheltuie ineficient banul public și să evite dublarea unei și aceleeași acțiuni? Azi s-ar putea ca unii pacienți să dețină câteva glucometre, iar alții – niciunul”, a scris Nemerenco pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, contactată, ofițera de presă a Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat a spus că toți pacienții care suferă de diabet zaharat vor beneficia de seturile respective.

Sunt puși la evidență 100 mii de pacienți cu diabet zaharat, respectiv toți pacienții care sunt diagnosticați, absolut toți vor primi aceste seturi, care includ atât glucometre, cât și lanțete și teste. Nu există că unii vor primi, iar alții nu”, a spus Stratulat.

La acest subiect, Directorul interimar asistenţă socială, Carolina Olaru nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne spune dacă au coordonat sau nu cu Ministerul Sănătății privind programul anterior de oferire a glucometrelor pacienților care suferă de diabet zaharat.

De asemenea, consiliera municipală a mai scris că distribuirea glucometrelor prin oficiul Poștal ar putea încălca datele cu caracter personal a pacienților diagnosticați cu diabet zahart.

Dacă Poșta Moldovei se ocupă cu distribuirea, rezultă că a primit lista pacienților cu DZ după localități și toți poștașii din țară cunosc cine suferă de DZ în localitatea lor? Aceasta vine în contrazicere cu politica confidențialității datelor în sistemul de sănătate și ce spune despre aceasta Centrul Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal?”, se mai arată în postare.

Responsabilii Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal ne-au spus să expediem un demers instituției pentru a primi un răspuns.

Conform Programului naţional de control al diabetului zaharat, pacienţii care utilizează în tratament insulina vor primi câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 1200 de teste şi 1200 de lanţete.

În acelaşi timp, celor care se tratează cu antidiabetice orale le vor fi distribuite câte un glucometru cu dispozitiv de înţepare, 100 de teste şi 100 de lanţete.

Conform datelor statistice, numărul total de pacienți cu diabet zaharat constituie circa 100.000 pacienți, dintre care circa 19 000 sînt pacienți insulinodependenți și circa 81 000 pacienți insulinoindependenți (antidiabetice orale).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram