/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Un activist civic care protestează împotriva construcțiilor ilegale a fost lovit de o mașină pe un șantier. Ce spune dirigintele de șantier

24 aprilie 2019, ora 12:51

După ce au anunțat că vor să introducă, prin lege, un moratoriu asupra clădirilor care sunt ridicate ilegal. Un activist civic se plânge că a fost tamponat intenționat de o mașină pe un șantier, unde protesta alături  de câteva persoane. Incidentul a fost surprins de o cameră de supraveghere. De partea cealaltă, contactat de TV8, dirigintele de șantier a refuzat să comenteze incidentul. Cazul a avut loc la data de 19 aprilie. 

Activistul civic, Mihai Balan a declarat la o conferință de presă susținută de deputații Blocului „ACUM Platforma DA și PAS„ că a fost lovit intenționat de o mașină în timp ce protesta pe un șantier, unde intenționează să fie construit un bloc de locuit.

Am început să protestam pașnic, am invitat și poliția. Ulterior, am fost chemat de către aceștia să fac explicații. Apropiindu-mă am simțit cum am fost tamponat de o mașină. M-a lovit în zona picioarelor, am căzut, după care m-am ridicat și am simțit o durere acuta în picior”, a spus Mihai Balan.

Ulterior, acesta a fost transportat la spital. Potrivit medicilor, activistul civic a suferit o fractură la picior.

Contactat de TV8, dirigintele de șantier a refuzat să comenteze incidentul. „Nu dau nici un comentariu, domnișoară.

Potrivit lui Mihai Balan, după incident din 19 aprilie, tocmai ieri a fost audiat de către poliția de sector.

El spune că inspectorii nu ar fi întocmit o schemă a accidentului și nici nu ar fi audiat martorii, iar el a fost chemat să depună declarații abia ieri, după patru zile de la accident.

Contactată de TV8, consiliera Ministrului de Interne, Alina Zbancă, a declarat că reclamanții s-au limitat doar la declarații și până acum nu au depus vreo plângere, de care este nevoie pentru a putea investiga acțiunile polițiștilor. Aceasta a mai precizat că în legătură cu accidentarea activistului a fost inițiat un dosar penal.

Balan a mai spus că din cauza lucrărilor de construcții care au loc lângă casele de locuit din apropiere, câteva blocuri au avut de suferit. De la lucrări s-a deteriorat stâlpii de iluminat stradal, acestea fiind deja nefuncționale.

Mihai Balan a mai menționat că în fiecare an când protestează la construcțiile ridicate ilegal, de fiecare dată se soldează cu diverse accidente.

Potrivit lui Balan, în 2018 o persoană a decedat după ce a fost tamponată de o mașină a construcției, iar în 2017 zece persoane care protestau, au fost agresați de către angajatorii construcției. La unul dintre protestanți, fiindu-i fracturat un picior. Pe cazul dat a fost pornită o cauză penala, care peste doi ani de investigație acesta a fost transmisă la Curtea de Apel spre rejudecare.

Balan consideră cazurile menționate ca fiind o amenințare la adresa sa.

În lispa unei majorități parlamentare, unii deputați o iau înainte cu proiecte de legi. Vladimir Bolea și Iurie Reniță de la blocul ACUM au declarat săptămâna trecută că vor să introducă, prin lege, un moratoriu asupra clădirilor care sunt ridicate ilegal. Ei au prezentat câteva inițiative legislative pe care vor să le introducă în Parlament. Ei își mai propun să formeze un grup de lucru care să documenteze toate cazurile de construcții ilegale.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram