/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Un studiu din Franța arată că tinerii sunt dependenți de telefoanele mobile. Ce spun tinerii din Moldova

missing
24 aprilie 2019, ora 19:41

Fie că citesc sau scriu mesaje, fie că vorbesc la telefon, și unii moldoveni se declară obsedați de telefoanele mobile.

„Sunt dependentă, chiar foarte tare”

„Nu vedeți că stau cu telefonul în mână?”

„Foarte. Internetul și cei bătrâni deja au început să-l folosească”.

„Da, nu nu mai tinerii și maturii, personal și eu, cu mare părere de rău”.

Totuși, mulți sunt gata să renunțe la smartphone, măcar și pentru o zi.

„Pentru o zi? Da, de Paști și atât”.

„Eu personal am avut ocazia să dau telefonul la reparat și să stau fără el o săptămână. Am trăit destul de normal. Nu m-am simțit dependent de acest dispozitiv”.

Specialiștii susțin că dependența vine încă din copilărie, când, în anumite situații, părinții sunt cei care le oferă picilor telefoanele.

„Nu. Doar uneori. În local spre exemplu, când mergem undeva și trebuie să ne concentrăm fie la o discuție, ceva, putem să-i acordăm o jumătate de oră maxim”.

„Așa e vremea. Ea de mică se joacă în telefon. Ia pe ascuns telefonul mamei”.

Psihologul Ana Niculaeș susține că oamenii sunt atrași de smartphone din cauza rețelelor sociale. Pentru tineri, rețelele au devenit un loc de recreere.

Dependența de rețelele de socializare se explică prin faptul că persoanele mereu au nevoie de a fi la curent cu ceea ce se întâmplă. Cercetările susțin că persoanele care se simt singure a crescut, respectiv, ei compensează nevoia de a aparține unui grup prin elementul de a fi conectați mereu online”, Ana Niculaeș, psiholog.

Psihologul a oferit și sfaturi celor care nu pot scăpa de telefoanele mobile.

Recomandarea este detoxifiere digitală, ceea ce presupune, în mod conștient, fie limitarea accesului la anumite aplicații, fie deciderea de a stabili un timp anumit al zilei care este dedicat, în mod special, rețelelor sociale”, Ana Niculaeș, psiholog.

Pentru că acest fenomen ia amploare, în unele țări, printre care Israel, autoritățile au început să instaleze sisteme de avertizare pentru pietoni. Astfel, pe câteva străzi din Tel Aviv au apărut benzi LED pe treceri pentru cei care stau cu privirile țintite în jos. Dependența de telefoane a pietonilor poate duce și la diferite accidente. Cum ar fi acesta, ce a avut loc pe o stradă din Miami, când o femeie a ajuns într-o groapă de pe trotuar, în care lucrau muncitorii.

Reporter: Valeria Voronin
Imagini: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram