/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Un fost șef de direcție, găsit vinovat de fals în declarația de avere și condamnat pentru abuz în serviciu, restabilit în funcție

missing
25 aprilie 2019, ora 10:03

Restabilirea în funcție are loc după ce, în februarie 2019, Curtea Supremă de Justiție a încetat procesul penal împotriva lui Vrânceanu, invocând vicii de procedură. Astfel, fostului funcționar, care fusese condamnat de instanța de apel pentru abuz în serviciu și nu avea dreptul să dețină funcții publice timp de trei ani, i-a fost anulată condamnarea, iar de rând cu ea și interdicția de a ocupa funcții publice timp de trei ani. În consecință, Vrânceanu a cerut, în instanță, restabilirea în funcție, iar marți, 23 aprilie, a obținut primul câștig de cauză.

Ion Vrânceanu a fost pus sub urmărire penală la începutul anului 2015, fiind acuzat de fals în declarația de avere pentru anul 2013 și de abuz în serviciu. Ancheta stabilise că el nu a declarat mai multe bunuri imobile, dar și 7 conturi bancare pe care le deţinea împreună cu familia, închise în anul 2013, și pe care se aflau sume de peste 2 milioane de lei şi 29 de mii de euro.

Moldova Curată a scris anterior că Ion Vrânceanu locuia într-o casă la sol din Durlești și deținea un alt imobil pe strada Onisifor Ghibu din sectorul Buiucani. Un alt capăt de acuzare a fost că Ion Vrânceanu, în perioada iulie 2014 – ianuarie 2015, le-ar fi cerut directorilor Liceului “Vasile Vasilache”, situat în centrul Chișinăului, și Centrului de educație estetică „Lăstărel” să ofere spații pentru cursuri de șoferie, fără ca banii pentru arendă să ajungă în bugetul municipal. Cele două școli auto ar fi activat în jur de jumătate de an. Astfel, prin neplata taxei de arendă, Vrânceanu ar fi adus un prejudiciu de 17 500 de lei bugetului municipal și și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.

După decizia de marți a Judecătoriei Chișinău, Ion Vrânceanu urmează să redevină șef al Direcției Educației Buiucani. Asta chiar dacă funcția este deja ocupată de o persoană aleasă prin concurs de către Direcția Generală Educației Chișinău. Șefa Direcției, Rodica Guțu, ne-a transmis prin intermediul secretarei sale că nu are timp să discute la acest subiect, când ne-am interesat ce va face în continuare Direcția – va ataca cu apel hotărârea de restabilire în funcție sau îl va angaja pe Ion Vrânceanu. Chestiunea repunerii în funcție a lui Vrânceanu corespunde cu situația tensionată de la Direcția Educație Buiucani, unde primarul interimar Ruslan Codreanu a cerut demisia conducerii din cauza unor achiziții considerate frauduloase.

Solicitat de Moldova Curată, Ion Vrânceanu ne-a expediat un mesaj în care a scris: ”Eu nu sunt vinovat, decizia de restabilire în funcție e firească și corectă”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram