/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Emoții cu duiumul la Aeroport. Sute de moldoveni revin acasă pentru a sărbători Paștele

missing
25 aprilie 2019, ora 20:20

În sala de așteptare, nerăbdătoare, mătușa Vera își aștepta fiica din Anglia. Se gândea la cum va fi momentul când o va cuprinde. Doar n-a văzut-o de 16 ani. Cu ambele fete plecate peste hotare și cu feciorul stabilit la Chișinău, bătrânica spune că-și duce traiul de una singură în casa din satul Izvoare.

N-am văzut-o de atâțea ani. Vine cu nepoțica și vreau să le întâlnesc așa. Ce să facem dacă așa au venit vremurile acestea, greutățile peste Moldova noastră. Tineretul de astăzi n-are locuri de muncă în țară și pleacă de nevoie pleacă peste hotare”, Vera Butnaru.

Nu a trecut mult și fiica mătușii Vera și-a făcut apariția în sala de așteptare. Nu era singură, ci cu una din fetele ei, care nu și-a văzut bunica pe viu niciodată.

„Da, îl plănuim cumva frumos. Mama deja a făcut acolo o sărbătoare. Mă întâlnește toată lumea, toți vecinii, prietenii, familia. Sunt foarte fericită să fiu acasă”.

Alături – o altă poveste. De data aceasta, o bunică a fost așteptată cu nerăbdare de nepoțeii rămași în țară.

„- Îs foarte mari emoțiile când aterizează avionul pe pământul nostru. – Ce ați pregătit pentru nepoțică? – Ce am pregătit, cadouri. Alte cadouri sunt deja acasă și acesta este pentru ea acum. Îi foarte greu, foarte greu să nu-ți vezi copiii timp de un an de zile și nepoțeii cum cresc, cum se duc la școală”.

Și această doamnă, sugrumată de emoții, își așteaptă fiul pe care nu l-a mai strâns la piept de ani buni. Cu greu a găsit puteri ca să ne vorbească.

„- E foarte greu, mai ales la vârsta noastră. – Mai aveți copii plecați? – Toți sunt plecați. Irlanda, Italia. Curând noi vom muri și o să rămână Moldova pustie.”

După ce au făcut schimb de cadouri și îmbrățișați, oamenii au pornit spre case. Unii au de făcut drum lung pentru a ajunge în satele în care nu au călcat de ani buni. Însă nu pentru mult timp, pentru că în curând vor trebuie să-și ia din nou rămas bun. Potrivit datelor statistice, circa 764 de mii de cetățeni locuiesc dincolo de hotarele Republicii Moldova. Țările în care s-au stabilit cei mai multi moldoveni sunt Federația Rusă, Italia, Israel, România, Anglia, Portugalia și Grecia.

Reporter: Valeria Voronin;
Imagine: Tudor Bigu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram