/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Zelenski îndeamnă la consolidarea sancţiunilor impuse Rusiei după ce Putin simplifică acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor regiunilor separatiste

missing
25 aprilie 2019, ora 08:49

„Ucraina contează pe susţinerea comunităţii internaţionale şi pe consolidarea presiunii diplomatice şi a sancţiunilor impuse Rusiei”, a declarat, într-un comunicat, echipa lui Zelenski, un umorist novice în plitică dar care a obţinut duminică o victorie zdrobitoare în turul doi al alegerilor prezidenţiale, cu peste 73% din voturile exprimate.

Această decizie ”este o nouă confirmare a adevăratului rol al Rusiei ca stat agresor, care poartă un război împotriva Ucrainei”, se arată în continuare în comunicat.

Preşedintlee rus Vladimir Putin a simplicat miercuri, prin decret, acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor regiunilor separatiste ucrainene, care vor putea de-acum să primească un paşaport rus ”în trei luni” de la cerere.

Această decizie este considerată de mulţi observatori de la Kiev drept o tentativă a Moscovei de a ”testa rezistenţa” lui Volodimir Zelenski.

Preşedintele ucrainean în exerciţiu Petro Poroşenko, care vă pleca din post după învestirea succesorului său, la începutul lui iunie, a îndemnat, la rândul său, la consolidarea sancţiunilor impuse Moscovei.

Poroşenko a denunţat, într-o declaraţie video, ”un amestec rus fără precedent” şi o ”încălcare brutală a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”.

”Este o tentativă de a justifica şi legitima prezenţa militară rusă” în teritoriile ucrainene separatiste, a adăugat el.

SFÂRŞITUL RĂZBOIULUI ŞI OCUPAŢIEI

Zelenski a declarat miercuri că prioritatea sa, în calitate de şef de stat, va fi ”să pună capăt războiului şi ocupaţiei”, relatează Reuters.

Decizia Moscovei arată că Rusia este ”o putere ocupantă”, a apreciat el.

Rusia poartă un război împotriva Ucrainei, a denunţat Zelenski, care s-a angajat să facă totul pentru a-i apăra pe cetăţenii ucraineni şi a anunţat că va face acest lucru cu ajutorul comunităţii internaţionale.

Regiunile Doneţk şi Lugansk, aflate sub controlul separatiştilor proruşi, şi-au proclamat independenţa în 2014, iar Moscova le-a susţinut militar şi financiar, acuză Kievul şi Occidentul, acuzaţii dezminţite de Moscova.

Rusia a anexat în 2014 Peninsula ucraineană Crimeea.

Accesul la preşedinţia ucraineană a acestui umorist în vârstă de 41 de ani, fără experienţă politică, deschide o perioadă de incertitudine în această ţară, care se confruntă cu o rebeliune prorusă în Donbas (est) şi care a vrut, alegându-l, să-şi marcheze sfidarea faţă de clasa politică tradiţională.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram