/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ ULTIMA ORĂ! CC a decis! Dacă vom avea alegerile anticipate, ele vor avea loc în baza sistemului mixt de vot

missing
26 aprilie 2019, ora 09:12

„Parlamentul poate modifica sistemul electoral în intervale de timp mai mici decât o legislatură completă, noul sistem nu poate fi implementat în cazul alegerilor anticipate, ci numai în cadrul unor alegeri ordinare cu condiția ca modificarea să aibă loc cu cel puțin un an înainte de alegeri”, se spune în decizia aprobată de Curtea Constituțională.

În aceeași decizie se mai spune că „modificarea frecventă sau târzie normelor care guvernează procesul electoral, poate dezavantaja alegătorii, concurenții electorali și partidele, existând riscul încălcării dreptului la vot și a dreptului de a fi ales”.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării.

Decizia a fost adoptată în baza sesizării deputaților independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic care au solicitat Curții Constituționale să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare. Detalii AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram