Adoptată, intrată în vigoare, însă nu este respectată. Vorbim despre legea care obligă șoferii să lase cel puțin 1,5 metri pentru pietoni atunci când parchează legal pe trotuare. Șoferii se plâng că sunt nevoiți să încalce legea, iar în anumite cazuri au dreptate. În Capitală, am descoperit puține trotuare suficient de largi pentru ca mașinile să respecte acest spațiu.

În urmă cu două săptămâni a fost adoptată legea care prevede că șoferii pot parca pe trotuare, însă trebuie să o facă doar în locurile special amenajate și să lase cel puțin un metru și jumătate pentru pietoni. Cu mine astăzi am luat o ruletă pentru a vedea cât de respectată este, sau nu este, legea”, Diana Popa, reporter TV8.

Imediat după ce noile reguli au intrat în vigoare, un activist civic a depistat, doar timp de o zi, peste 30 de adrese, unde trotuarul nu este suficient de larg, deși sunt prezente indicatoarele ce permit parcarea. A adresat și o petiție către Direcția de Transport prin care a cerut reorganizarea locurilor de parcare.

Parcarea trebuie să fie minim cinci metri lungime și un metru jumătate, care trebuie să fie lăsat pentru pietoni, deci trotuarul trebuie să aibă minim 6,5 metri. Șoferul parcându-se în modul indicat, inevitabil va viola această regulă de un metru și jumătate”, Andrei Tudos, activist civic.

Activistul spune că în sectorul Centru, de exemplu, sunt doar câteva locuri unde trotuarele permit ca legea să fie aplicată întocmai. În celelalte cazuri, șoferii parchează haotic, creând obstacole pentru pietoni, precum ar fi pe străzile București și Șciusev.

Asta înseamnă că mașina ar trebui să intre total pe trotuar, acești cinci metri, respectiv la pietoni nu le rămâne nimic. Aici încă o parcare avem și am măsurat fix cinci metri de trotuar. Dacă se parchează mașina sub 90 de grade, ocupă practic tot trotuarul.

În timpul unei plimbări obișnuite prin centrul orașului am depistat zeci de șoferi care încalcă legea. Toți au răspuns că o fac conștient, iar de vină ar fi lipsa locurilor de parcare.

–Știți că a trebuit să lăsați cel puțin 1,5 metri? –Da, știu. Încălcăm.

–O problemă foarte mare. –Și din cauza asta parcați în drum? –Da. Dar eu nu încurc la nimeni, eu stau la volan, dacă vrea cineva să iasă, eu mut mașina, nu este o problemă.

Dacă vin cu mașina este foarte stresant să găsesc un loc și să nu încalc legea.

–Nu am idee. –Poate să nu parcați pe trotuare? –Poate să nu se mai vândă mașini?

Iar pietonii, chiar dacă își puneau mari speranțe în noua interdicție, au rămas dezămăgiți.

–Conform noii legi, ei trebuie să lase cel puțin 1,5 metri pe trotuar. –Nu mai fac ei asta. Iată aici se vede că nici măcra un metru nu are și trebuie să ocolești mașina.

De multe ori se întâmplă așa că vin chiar pe trotuar și oamenii trebuie să meargă pe carosabil. –Ce facem în așa situații? –Da ce facem… Așteptăm altă conducere, poate mai mintioasă.

Problema este că nu au locuri de parcare. Trebuie să începem de la bun început.

Conform datelor oferite de poliția de patrulare, după ce noua lege a intrat în vigoare, au fost întocmite 93 de contravenții pentru parcare neregulamentară. Cei care sfidează legea se aleg cu o amendă de 1500 de lei și patru puncte de penalizare.

 

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov