/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/DOC.VIDEO/ Liderii europeni s-au întrunit azi, la Sibiu, la un summit informal. Principalele declarații ale demnitarilor din UE

missing
09 mai 2019, ora 16:01

Mai mulți lideri europeni s-au într-unit azi la Sibiu, la un summit informal, pentru a discuta despre viitorul UE, scrie Agerpres.ro. Summitul este găzduit de preşedintele României, Klaus Iohannis, și are loc în contextul exercitării de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

Președintele României, Klaus Iohannis: „Este această zi, 9 mai 2019, o zi importantă. O zi importantă pentru Europa, o zi importantă pentru România. Europa a venit în România. (…) Vom discuta, astăzi, în primul rând, despre ce înseamnă UE pentru fiecare dintre noi, despre valorile noastre comune, despre ce trebuie să facem dacă ducem acest proiect de succes înainte, pentru bunăstarea şi siguranţa cetăţenilor noştri. Nu este deloc întâmplătoare alegerea zilei de 9 Mai – Ziua Europei. Am ales Ziua Europei pentru aceste două reuniuni – Summitul PPE şi Summitul de la Sibiu. Şi cum toţi suntem europeni, vă felicit de Ziua Europei”.

Preşedintele PPE, Joseph Daul: „Democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept, independenţa justiţiei, libertate şi solidaritate. Suntem la Sibiu şi pentru că vrem să oferim sprijin preşedintelui Iohannis, lui Ludovic Orban şi partidului membru al PPE în susţinerea statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei şi vreau să salut aici curajul şi determinarea românilor care au coborât în stradă pentru a manifesta în aceşti ultimi ani. (…) Nu o să lăsăm acţiunile guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României, pentru că la baza acestei decizii stau valorile noastre europene”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron: „Ne trebuie o Europă care protejează şi deci trebuie să avem o Europă care protejează, la frontierele sale, europenii şi, în această privinţă, pentru mine, refondarea Schengen – să avem o protecţie adevărată – este absolut esenţială”.

La Sibiu sunt prezenți și alți liderii europeni precum  Jean-Claude Juncker, Donald Tusk, Antonio Tajani, Angela Merkel ș.a.

Participanții au adoptat o declarație care conține zece angajamente „pentru o Europă sigură, unită la bine și la greu”.

DOC: Mediafax.ro

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram