Premierul Pavel Filip a ajutat Uzina metalurgică de la Rîbnița să scape de sancțiunile impuse de către Ucraina. Într-o investigație a RISE Moldova, se arată că Filip a transmis o scrisoare conducerii ucrainene prin care i-a cerut nu doar să anuleze embargoul impus de Ucraina uzinei din regiunea separatistă, ci și să înceteze orice investigații în legătură cu aceasta. Vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat într-o conferință de presă că nu vede nimic ieșit din comun atunci când Guvernul „intervine cu acțiuni prin care să asigure ca fiecare agent economic să poată desfășura activitatea în mod normal, fără blocaje sau bariere administrative”.

„Recunosc că într-adevăr a existat o corespondență oficială nu doar la nivel național, dar și la nivel internațional, cu privire la subiectul uzinei metalurgice”, a menționat Cristina Lesnic spunând că această chestiune a fost discutată și anul trecut la ședința în formatul „5+2”, în care s-a solicitat intervenția pentru soluționarea problemei.

Potrivit Cristinei Lesnic, Chișinăul nu este interesat să creeze blocaje sau bariere administrative niciunui agent economic oficial înregistrat la Agenția Servicii Publice. „Abordarea noastră este echilibrată indiferent dacă agentul economic este înregistrat oficial pe malul drept sau pe malul stâng al Nistrului. Reconfirm că astăzi acest agent este cu statut legal în registrul nostru”, a menționat Cristina Lesnic.

Vicepremierul pentru  reintegrare spune că referitor la acest subiect a existat o adresare în scris către partenerii din formatul „5+2”.

În opinia reprezentantului special al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Franco Frattini, acțiunea Guvernului de la Chișinău nu este o surpriză și doar elimină obstacolele administrative. „Nu am nicio obiecție în acest caz, ba chiar aplaud decizia Guvernului să suțină acest sector important pentru economia țării”, a declarat Franco Frattini spunând că despre această chestiune s-a vorbit și anul trecut.

Uzina metalurgică din Rîbnița se află pe un teritoriu care, de jure, face parte din jurisdicția Republicii Moldova, dar de facto este controlată de administrația regiunii transnistrene nerecunoscute. Întreprinderea, ca și alte companii din regiune, nu plătește în bugetul Republicii Moldova nici impozite, nici taxe vamale. Organele fiscale și vamale explică acest lucru prin faptul că „asupra agenților economici din regiunea transnistreană nu se reflectă obligațiunile fiscale față de buget”.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!