/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

În luna aprilie prețurile la cartofi au crescut cu peste 18 la sută. Cum au evoluat prețurile la carne și legume

missing
13 mai 2019, ora 16:12

Prețurile la cartofi au crescut cu peste 18 la sută în luna aprilie curent, comparativ cu luna martie a acestui an. Totodată, au crescut prețurile la legumele și fructele proaspete, dar au scăzut la căpșune, vinete și struguri. Tot în această perioadă au crescut prețurile la autoturisme, îmbrăcăminte și încălțăminte, dar au scăzut la combustibili. Datele se arată într-un comunicat al Biroului Național de Statistică (BNS).

Astfel, potrivit BNS, cu peste opt la sută au crescut prețurile la următoarele tipuri de legume proaspete: la sfecla roşie cu 21,0%, la varză cu 15,3%, la tomate cu 15,2%, la ceapa uscată cu 13,9%, la morcovi cu 8,9%, la ardei graşi cu 8,8%, la usturoi cu 7,0%, iar castraveţi cu 4,9%.

Cu peste două la sută au crescut și prețurile la fructele proaspete, în special: la citrice cu 8,4%, la fructele exotice cu 2,9%. La carne, la preparatele şi conservele din carne prețurile au crescut cu 1,1%. Astfel prețurile s-au majorat la carnea de porc cu 2,6%, la subprodusele şi preparatele de culinărie din carne cu câte 1,5%, la preparatele din carne şi semifabricate cu 1,3%, iar carnea de pasăre cu 1,2%.

Potrivit, BNS, la peştele proaspăt şi congelat prețurile au crescut cu 1,1%, la crupe cu 0,9%, la torte, franzeluţe cu 0,6%, iar la făina de grâu cu 0,4%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut prețurile la pomuşoarele de livadă (căpşune) cu 15,7%, vinete cu 12,3%, struguri cu 9,6%, ouă de găină cu 1,9%, slănină neprelucrată cu 1,0%, zahăr tos cu 0,3%.

Tot în aceeași perioadă s-au înregistrat unele creşteri de preţuri la autoturisme cu 2,8%, la fotolii şi mărfuri sportive cu câte 1,5%, la mărfuri chimice de uz casnic cu 0,9%, la obiecte pentru călătorii şi de galanterie, veselă pentru bucătărie şi obiecte casnice cu câte 0,7%, la piese de rezervă şi accesorii pentru autoturisme cu 0,6%.

De asemenea, la încălțăminte și îmbrăcăminte prețurile s-au majorat cu câte 0,5%. În special la sandale pentru dame şi bărbaţi cu 3,6% şi respectiv 2,5%.  Prețurile la ghetele pentru cros pentru copii şi bărbaţi au crescut cu 1,1% şi respectiv 1,0%, la rochii pentru dame cu 1,3%, pantaloni şi cămăşi pentru bărbaţi cu 1,1% şi respectiv 1,0%, la costume pentru femei cu 0,9%. Totuși, prețurile s-au micșorat la scurtele pentru bărbaţi şi femei, la paltoane şi pardesiuri pentru femei, la costume pentru copii, cizme de iarnă pentru femei, televizoare, medicamente cu până la 0,5%.

Tot în această perioadă au fost înregistrate reduceri de preţuri la plitele electrice cu 0,6%. La combustibili prețurile au scăzut cu 0,4%. În acest se la gazul lichefiat ambalat în butelii prețurile au scăzut cu 1,1%, iar la carburanți cu 0,7%. La covoare, preşuri, veselă din sticlă şi ceramică prețurile s-au majorat cu câte 0,4%.

Totodată, au crescut prețurile la serviciile transportului aerian de pasageri cu 9,5%, la serviciile de turism peste hotarele ţării cu 2,7%, la plata pentru închirierea apartamentelor cu 1,6%, la plata pentru întreținerea copiilor în creșe şi grădinițe cu 1,2%, la serviciile hoteliere cu 1,0%, la plata pentru cursuri de limbi străine cu 0,7%. Tot în perioada de raport au fost înregistrate reduceri de prețuri la serviciile transportului feroviar de pasageri cu 0,3%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram