Problema apei, care curge în două cu viermi la Floreni, s-a acutizat odată cu încălzirea vremii. Oamenii se plâng că sunt nevoiți să se spele cu apă murdară, iar pentru mâncare tot pe asta o folosesc, însă neapărat o fierb înainte de a o întrebuința. De vină ar fi cisternele și conductele vechi, care trebuie schimbate, însă autoritățile locale nu au destui bani.
Veronica locuiește, de mai mulți ani, în Floreni. Femeia spune că de ceva vreme găsește tot mai mulți viermi în apa de la robinet.
„Este foarte murdară apa. La un litru de apă uitați-vă vedeți ce este aici? În atâta apă curge o mulțimea de viermi. Nici să te speli normal, nici mâncare să faci, trebuie să te uiți neapărat în cană numaidecât, că altfel îi prăpăd. Ți-e greață să o bei din pahar. În baie dai drumul la apă la fundul băii sunt numai viermi”.
Pentru a scăpa de viermi, femeia este nevoită să schimbe, lunar, filtrul de curățare a apei, care se blochează din cauza impurităților. Iar în aceasta situație ar fi practic toți locuitorii din sat. Indignarea oamenilor este și mai mare, pentru că plătesc 8 lei şi 50 de bani pentru un metru cub.
„Oamenii din sat, în ultima vreme, au depistat viermi, fiindcă cisterna care acumulează apa este de demult, este veche. Problema a apărut mai demult, dar în ultimul an au depistat viermi. Problema apei este în permanent în sat la noi”.
La câteva străzi distanță locuiește Igor Hâncu, care este și fost director la „Apele Moldovei”. Bărbatul susține că și din robinetele sale curge apă la fel de murdară, iar cei de la Agenția pentru Sănătate Publică le-a transmis un mesaj oficial, unde menționează că apa ar conține sulfați și nitriți.
„Abateri care sunt confirmate de Agenția pentru Sănătate Publică, de ordin organoleptic – viermi și sulfat și nitriți – componente extrem de dăunătoare pentru sănătatea oamenilor”.
Primarul satului susține că până în luna iulie problema va fi soluţionată. Din spusele lui, oamenii sunt acum nevoiți să consume apă menajeră din cauza că s-au acumulat datorii față de Apă Canal, care livra până acum apa potabilă.
„Problema cu apa se rezolvă, undeva într-o lună două, cu bazinurile se rezolvă. La noi tot satul este apă menajeră. Nu este potabilă. Înainte luam apă de la Apă Canal Chișinău, apă potabilă, cu opt lei. Și întreprinderea municipală Floreni Serviciu a ajuns pe până ce, e „bancrot”, e datoare la Apă Canal cu un milion”, a declarat primarul satului Floreni, Alexandru David.
De asemenea, cisternele vechi urmează a fi schimbate pe altele mai noi. Două dintre ele, folosite cândva pentru a păstra substanțe chimice, au fost deja procurate și instalate. Primarul a decis să le amplaseze pe cel mai înalt loc din sat, care se află chiar lângă livada fratelui său. Oamenii din sat se tem deja că apa din ele va fi plină cu chimicale.
„Dânsul le-a cumpărat fără niciun fel de decizie, fără niciun fel de proiect. Pe lângă faptul că sunt rezervoare de substanțe chimice, sunt foarte aproape de livada fratelui, la câțiva de metri. Respectiv, nu este vreo zonă de protecție sanitară. Așa încât atunci va fi stropită livada cu substanțe chimice, cu siguranță că o să gustăm și noi”.
„Eu le-am instalat, consilierii au început a răcni că nu trebuie să le instalez fără știrea lor. Eu nu pot să las oamenii să folosească apă necalitativă. Din bazin spre sat va fi segment nou de „politelen” special pentru apă. Că acolo sunt țevi de 50 de ani. Sunt ruginite”, a susținut primarul satului Floreni, Alexandru David.
Cisternele din satul Floreni deservesc zilnic peste patru mii de oameni. Pentru grădinița din sat, primăria cumpără apa îmbuteliată.
Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu