Președintele Igor Dodon nu va putea înainta o candidatură la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului, s-au pronunțat azi magistrații de la Curtea Constituțională (CCM).

„Președintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcția de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care-l convoacă presupune imposibilitatea președintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat la funcția de prim-ministru”, a citat decizia președintele CCM, Mihai Poalelungi.

„Lipsa întrunirii Parlamentului în ședință plenară pentru examinarea chestiunii investiturii Guvernului, atunci când există organele de conducere ale Legislativului, echivalează cu respingerea solicitării de investitură”, se mai arată în decizia Curții.

De asemenea, Curtea a menționat că sintagma din Constituție „două solicitări de învestitură”, care se referă la posibilitatea președintelui de a propune repetat candidați la funcția de premier, nu presupune desemnarea obligatorie a aceleiași candidaturi.

Hotărârea de azi a CCM este definitivă.

CCM a fost sesizată la acest subiect de consilierul președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi, la finele lunii aprilie.