/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/VIDEO/ Pensionarii amenință cu proteste dacă aleșii nu le vor satisface solicitările

missing
15 mai 2019, ora 21:04

Parlamentarii ar trebui consiliați de pensionari, doar așa vârstnicii ar duce-o mai bine. Sugestia pentru aleșii poporului vine de la un reprezentant al Uniunii Pensionarilor, făcută în cadrul unei conferințe de presă. Oamenii în etate spun că pensia în continuare este mizeră și din această cauză sunt nevoiți să trăiască în sărăcie. Pensionarii au venit cu un șir de propuneri pentru guvernare pe care, de altfel, a amenințat-o cu proteste stradale.

Această bătrânică din raionul Criuleni, la ai ei 78 de ani, vine la Chișinău ca să vândă o parte din verdețurile pe care le crește în grădină. Pensia de puțin peste o mie de lei se epuizează foarte repede. Recent, a achitat 700 de lei pentru medicamente, iar restul îl dă pentru plata serviciilor comunale.

Am 1020 lei pensia, nu-mi ajunge. Ia socoate, doar pâinea s-o cumpăr e șase lei, trebuie 30 de pâini pe lună, de-o pildă. Iată am vreo două legături, iată ce am. Am lucrat la colhoz, la tutun 17 ani. Nu pot merge pe picioare, nu pot, amețesc. Pot să cad jos, dar așa mă pornesc”.

Iar pensia acestui bătrân este ceva mai mare – 2000 de lei. Din când în când iese în stradă și vinde flori. Pensia o împarte pe facturi și medicamente, iar din ce rămâne își mai ia de-ale gurii.

Când mergi, peste tot e câte 100, 50, 20 de lei și când te uiți s-a dus și nimic. Am ajuns la magazin să iau un pachet de unt, un pachet de lapte, un baton și un pachet de crupă și a zis 61 de lei, dar eu m-am pornit de acasă cu 50 de lei. Deja i-am dat înapoi”.

Și alți vârstnici se plâng că pensia pe care o primesc e mizeră.

Ce poți face cu 1000 de lei? De asta sunt nevoiți să iasă în stradă să vândă, unii își vând și demnitatea, nu doar terfele și lucrurile pe care le mai au prin casă. Aceasta este o consecință a guvernărilor noastre”.

Asta-i pensie ca și cum ți-ai bate joc. Pensie noastră trebuie să fie nu mai puțin de 3000, de la 3000 în sus. Un șomer în străinătate primește un 300 de euro, care nu a lucrat nicăieri”.

Ce pensie aveți dumneavoastră? – 1700 de lei. – Și vă ajunge pensia? – De unde să-mi ajungă, dacă doar pe căldură îmi vine 1500. Da eu să vă spun drept, eu nici nu cumpăr acum cartoafe de 20 lei kilogramul. Când a mai fost în Moldova așa ceva? Fac supa fără cartoafe. Vă spun cinstit”.

Pe tineri însă subiectul legat de pensii nu prea îi afectează.

Nu-ți este frică sau cum tu o să te descurci când o să fii pensionar? – Vom trăi, vom vedea”.

Eu văd undeva că peste hotare o să lucrez, de exemplu legal și o să am acolo o pensie decentă, dar să trăiesc aici cu speranța că o să am ceva decent, nu”.

În acest context, Uniunea Pensionarilor din Moldova a venit cu propuneri către guvernare pentru a soluționa problemele vârstinicilor. Din estimările lor, peste 500 de mii de oameni ăn etate ar avea venituri mai mici decât nivelul minim al coșului de consum. (imagini de la conferință sunt în mapă)

ION TVERDOHLEB, MEMBRU, UNIUNEA PENSIONARILOR: Indexarea pensiilor de două ori pe an. Recalcularea pensiilor pentru cei care mai activează de nevoie. Recalcularea să se facă automat. Până acum se făcea după cerere. Parlamentarii să-și ia consilieri nu bișnețari, dar pensionari. Vor avea de câștigat”.

Iar dacă lucrurile nu se vor schimba, vârstnicii amenință cu proteste. Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vor oferi un comentariu după ce vor analiza propunerile înaintate de pensionari. În Republica Moldova sunt înregistrați în jur de 719 mii de pensionari. ( imagini în mapă)

REPORTER: VALERIA VORONIN
IMAGINE: OLEG COZLOV

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram