/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Șefii de la Direcția Educație, despre condițiile deplorabile de la cantina Liceului „Ion și Doina Aldea Teodorovici” din Capitală

16 mai 2019, ora 13:14

Șeful Direcției Educație Buiucani (DETS) și șeful adjunct al Direcția Generală Educație Tineret și Sport din Chișinău (DGETS) au comentat imaginile apărute pe o rețea socială, unde au fost surprinse lavoare ruginite, o parte din teracotă scoasă sau ustensile de bucătărie vechi la cantina liceului „Ion și Doina Aldea Teodorovici”. Aceștia spun că instituția s-ar afla la autogestiune, ceea ce înseamnă că ar avea propriul buget și că reparația ar trebuie să fie achitată în întregime din bugetul liceului.

În timp ce superiorul Direcției Educație Buiucani spune că liceul ar avea nevoie urgent de reparație și că de asta ar trebui să se ocupe Direcția Generală, șeful subdiviziunii Generale menționează că condițiile din cantină nu ar fi atât de grave, dar totuși reparație în instituție se preconizează a fi făcută în acest an.

Șeful DETS Buiucani spune că problema constă în numărul mic de elevi care își fac studiile în această instituție, motiv din care liceul primește finanțare mai puțină.

Problema cu autogestiunea s-a început încă din 2012. La moment per copil se alocă 12 mii de lei anual, dar având în vedere că numărul de copii este mic… În cazul dat practic nu se vede economia. Ei solicită bani adăugător de la Consiliul Municipal. Noi economia nu o putem face pentru instituțiile care au puțini elevi. Sunt licee în Chișinău care au peste capacitatea instituție și atunci aceștia au bani și în surplus. Dar în cazul dat sunt la autogestiune și bani nu le ajung. De această problemă trebuie să se ocupe Direcția Generală, noi lucrul acesta îl vedem altfel”, a spus Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani.

La rândul său, directorul adjunct al DGETS susține că problema nu este atât de gravă: „Nu e chiar așa de general, lavoare ruginite. Reparație în instituția respectivă a fost desfășurată, probabil cu circa 25 de ani în urmă. La moment, liceul este la autogestiune, și este cu propriul buget, care personal și-l administrează. Eu am fost la acea instituție. Utilajul este nou, bunișor, dar sunt unele lucruri vechi. Urmează să facem o reparație. Direcția Generală nu are bani planificați pentru instituțiile care sunt la autogestiune. Liceul urmează să-și facă singur reparație din bugetul propriu”, spune Valeriu Mîrza, director adjunct al DGETS.

Totodată, acesta a menționat că Direcția Generală a făcut acum două luni un demers către primarul interimar de Chișinău Ruslan Codreanu pentru a fi alocați bani suplimentari pentru reparație. Acum aceștia sunt în așteptarea rectificării bugetului, care va avea loc în luna iunie.

Contactați telefonic ieri, cei de la instituția liceului nu ne-au răspuns la telefon pentru o reacție.

Potrivit consilierului municipal Ilian Cașu, în instituție își fac studiile circa 1 200 de elevi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram