/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Astăzi are loc Noaptea Europeană a Muzeelor! Iată ce au pregătit muzeele din Chișinău

missing
18 mai 2019, ora 10:03

La data de 18 mai în toată lumea se celebrează ”Ziua Internațională a Muzeelor”, iar muzeele din Chișinău își deschid larg ușile pentru vizitatori și lucrează conform unui program prelungit, până la 24:00 pentru a marca ”Noaptea Europeană a Muzeelor” și a atrage un număr cât mai mare de vizitatori.

În funcție de interesele vizitatorilor, aceștia pot vizita expoziții istorice, naturale, artistice sau tehnologice, unde sunt prezentați peste 30 de roboți, creați pentru a recita poezii, dansa, desena sau face poze.

Programul Muzeului Național de Istorie a Moldovei include vizita gratuită a expozițiilor ”Istorie și civilizație”, ”București: un portret novecento”, ”Modă și stil în Chișinăul și Bucureștiul anilor ‘30” și ”Piese inedite din partimoniul MNIM”, unde vor fi prezentate în premieră două copii ale unor metope ale Columnei lui Traian și macheta Bisericii de la Căușeni.

De asemenea, oaspeții muzeului vor putea vizita lansarea de carte ”Piese de giuvaergie antică din colecțiile Muzeului Național de Istorie a Moldovei”, concertul de muzică de cameră, programul muzical oferit de elevii liceului S. Rahmaninov, viziona un film la muzeu și vizita atelierul de pictură pe ceramică și expoziția ”Innovatic Fest Roboshow” în baza unui bilet cu preț redus sau expoziția ”Comorile trecutului” în baza biletelor cu preț între 3 și 10 lei.

Vizitatorii Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală vor putea vizita lansarea cărții ”Spitalul de suflete” de Farca Diana și participa la inaugurarea expoziției ”Arhitectură în piatră a Orheiului Vechi. Piese din colecțiile MNEIN și picturile artistului plastic Eudochia Robu” și a expoziției tematice în contextul nominalizării Rezervației Cultural-Naturale Orheiul Vechi în Lista Patrimoniului  Mondial UNESCO.

În cadrul evenimentului va avea loc prezentarea spectacolului ”Căprița cea isteață”, recitalul de epigrame ”Maestru în oale și nu în vorbe goale”, inaugurarea expoziției ”Magnificii fluturi”, a atelierului de desen ”Fluturi pe sticle”, programul muzical susținut de ”Orchestra de FanFară” și alte surprize din partea organizatorilor.

Pentru cei pasionați de pictură și sculptură, Muzeul Național de Arte al Moldovei oferă posibilitatea de a vizita expoziția temporară ”Bienala Internațională de Pictură, Chișinău 2019”, a expoziției permanente de ”Artă universală” și de a se delecta cu muzica Corului Național de Cameră al Sălii cu Orgă și de a descoperi muzica lui Alexandru Cioroi, care va interpreta muzică la țambal.

Totodată, pentru a petrece timpul cât mai vesel și interactiv, organizatorii vă propun să vizitați atelierele de creație pentru copii și maturi și jocul distractiv ”Dăm măștile jos!” cu sprijinul trupei de actori de la Teatrul Național ”Eugene Ionesco”. De asemenea, aveți ocazia să mergeți acasă cu o schiță portret în cheion, cărbune, sanguină sau pastel realizată de către elevii Liceului Academic de Arte ”I. Vieru” sau de către studenții de la ”Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice”.

Turnul de Apă din Chișinău de asemenea va fi parte din evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor, iar programul prevăzut pentru orele 14:00-23:00 va include vizitarea expozițiilor permanente ale Turnului de Apă, expuse în 4 săli și de contemplarea panoramei orașului, de la înălțimea etajului VII, iar de la ora 20:00, vizitatorii vor avea ocazia de a asculta muzică live interpretată de mai multe colective folclorice, precum și interpreți de muzică populară și ușoară.

Evenimentele vor avea loc pe data de 18 mai 2019 sub patronajul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, iar intrarea în muzee va fi gratuită.

Autoare: Veronica Melinti, reporteră stagiară

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram