/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Eurovision 2019: Madonna a stârnit controverse la Tel Aviv cu un mesaj politic

19 mai 2019, ora 10:51

Cântăreaţa americană Madonna a stârnit controverse cu recitalul susţinut în finala concursului Eurovision 2019, care a avut loc sâmbătă seară, la Tel Aviv. Doi dintre dansatorii săi afişând steagurile palestinian şi israelian, în ceea ce a părut a fi un apel la unitate.

Eurovision 2019 a fost o ediţie marcată de controverse, numeroase personalităţi internaţionale cerând boicotarea concursului găzduit de Israel, motivul fiind acela că palestinienii „sunt privaţi de drepturi fundamentale”.

Totuşi, concursul, deschis oficial pe 12 mai, s-a desfăşurat fără incidente majore, exceptând două momente din finala de sâmbătă.

Madonna a susţinut un recital în finala de sâmbătă a concursului Eurovision, cu hitul ei din 1989 „Like A Prayer” şi o piesă în premieră mondială, „Future”, interpretată alături de rapperul american Quavo. Noua piesă este un single de pe viitorul album al Madonnei, „Madame X”, care va fi lansat pe 14 iunie.

Presa locală a publicat imagini în care doi dintre dansatorii Madonnei, care au afişat pe partea din spate a costumelor steagurile israelian şi palestinian, au mers unul lângă celălalt, în ceea ce părea a fi un apel la unitate.

De asemenea, reprezentanţii Islandei, membrii grupului Hatari, au afişat steguleţe palestiniene în momentul în care au fost anunţate rezultatele votului.

În ceea ce priveşte recitalul Madonnei, organizatorii au declarat că afişarea steagurilor „nu a fost inclusă în repetiţii”. „Concursul Eurovision nu este un eveniment politic, iar Madonnei i-a fost comunicat acest lucru”, au mai spus reprezentanţii European Broadcasting Union, într-un comunicat emis imediat după recitalul Madonnei.

Recitalul Madonnei a fost criticat şi de fani, mulţi observând faptul că aceasta a falsat destul de mult.

„Să nu subestimăm puterea muzicii de a uni oamenii”, a declarat Madonna în camera verde – unde se aflau concurenţii -, înainte de a urca pe scenă pentru recital.

Înainte de concurs, Madonna a declarat într-un comunicat, referitor la apelurile de boicot: „Nu voi renunţa niciodată la cântat pentru a îndeplini agenda politică a cuiva şi nu voi înceta niciodată să vorbesc despre încălcarea drepturilor omului, oriunde în lume se întâmplă acest lucru”.

Săptămâna trecută, autorităţile locale anunţau că activiştii care plănuiesc să întrerupă desfăşurarea concursului Eurovision, în semn de protest faţă de organizarea competiţiei muzicale în Israel, unde drepturile palestinienilor nu sunt respectate, potrivit acestora, nu vor putea intra în această ţară.

Organizatorii s-au temut că activiştii vor exploata evenimentul, care atrage anual sute de milioane de telespectatori.

În ceea ce priveşte deschiderea oficială a Eurovision, care a avut loc pe 12 mai, mulţi s-au temut că desfăşurarea popularei competiţii muzicale ar putea să fie întreruptă de o creştere a actelor violente dintre israelieni şi palestinieni în Fâşia Gaza. Însă autorităţile palestiniene au anunţat că au încheiat pe 6 mai un armistiţiu de încetare a focului cu oficialii israelieni, mediat de Egipt, pentru încetarea violenţelor din Fâşia Gaza şi din sudul Israelului.

Reprezentantul Olandei, Duncan Laurence, cu piesa „Arcade”, a câştigat finala concursului Eurovision 2019. Aceasta este pentru prima dată din 1975 când Olanda câştigă concursul Eurovision. Totodată, este pentru a cincea oară când un reprezentant al Olandei câştigă popularul concurs muzical. Deşi a câştigat Eurovision de cinci ori, Olanda a găzduit competiţia în şase rânduri. În 1980 a ţinut locul Israelului, după ce această ţară a refuzat să organizeze competiţia pentru al doilea an consecutiv.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram