/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Soluții pentru ambuteiaje. Experții propun interzicerea virării la stânga în anumite intersecții

20 mai 2019, ora 21:34

Record pentru Moldova. Numărul mașinilor va depăși cifra de un milion, în această lună. Astfel, conform datelor de la Registru, fiecare a doua familie are cel puțin un automobil. Așa că, problema ambuteiajelor va deveni și mai sufocantă. O soluție pentru ele, propusă de experți independenți, ar fi ca virarea la stânga, în anumite intersecții, să fie interzisă.

Cele mai multe automobile sunt concentrate în municipiul Chișinău, iar ambuteiajele sunt la ordinea zilei.

Sunt ambuteiaje la anumite ore. Eu cred că orașul deja e prea mic pentru atâtea mașini.

–Dumneavostră deseori stați în ambuteiaje? –Știi, în fiecare zi. O intersecție poți să stai și 20 de minute. Seara și mai mult.

Întrucât infrastructura orașului nu a mai fost revăzută de ani buni, majoritatea ambuteiajelor este provocată de așa-zisa problemă a gâtului de garafă, spune expertul Veaceslav Ioniță.

Cât de mare nu ar fi garafa, lichidul curge prin gâtul ei mic. Problema se vede foarte clar la cercul de la Gara Feroviară. De pe trei străzi unde sunt în total opt benzi, oamenii intră în trei benzi”, Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul.

Totodată, acesta mai consideră că o parte din ambuteiaje ar putea dispărea după ce va fi interzisă virarea la stânga. Iar șoferii care vor să meargă în această direcție să circule pe străzile adiacente. Un astfel de proiect ar putea fi implementat pe strada Alecu Russo.

Ce avem în rezultat: o bandă este blocată de staționarea transportului, o bandă este blocată de una-două mașini care virează la stânga și tu ai trei benzi în față pe care nu le poți utiliza, din simplul motiv că mii de mașini se înghesuiesc zilnic pentru a merge spre cel mai populat sector al orașului”, Veaceslav Ioniță, expert IDIS Viitorul.

Printre soluțiile experților se numără extinderea carosabilului și amenajarea unei benzi doar pentru transportul public. Șoferii, în schimb, văd și alte soluții pentru un trafic lejer pe străzi.

Ar fi bine să facă o centură împrejur la Chișinău.

Nu era luat în calcul că o să fie atâtea parcări și atâtea mașini și acum ce rămâne orașului, să le urce pe trotuare? Parcări trebuiesc sau sus pe acoperișuri sau subterane. Totul se oprește în bani.”

Amenda e cel mai bun instrument de a educa oamenii.

Să mai ridice prețul la motorină și o să scăpăm precis. Și de oameni și de mașini.

Și poliția de patrulare luptă cu ambuteiajele prin dirijarea intersecțiilor aglomerate în orele de vârf, dar și prin alte metode, cum ar fi informarea șoferilor în regim online.

Au fost instalate și delimitatoarele pe mai multe străzi ale Capitalei, dar și crearea unei rubrici pe pagina oficială a poliției, care oferă șoferilor posibilitatea de a se informa din timp despre starea traficului în timp real”, Cristina Ababii, ofițer de presă Poliția de Patrulare.

Potrivit poliției de patrulare, mai multe proiecte de fluidizare a traficului rutier sunt în proces de elaborare în comun cu autoritățile locale. Reprezentanții, însă, au refuzat să ne ofere mai multe detalii până când strategiile nu vor fi adoptate. Conform datelor statistice, în acest an numărul de automobile pe cap de locuitor în Republica Moldova va depăși nivelul din România, dar și media pe UE, urmând să fie peste un milion de automobile.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram