Astăzi se fac exact două luni de la prima ședință a Parlamentului Republicii Moldova nou-ales, care nu este deocamdată funcțional, or, acea ședință, de pe 21 martie, a fost și ultima ședință a noii componențe a Legislativului.

Prima ședință a noului Parlament a fost convocată de președintele Igor Dodon pe 21 martie 2019, aceasta fiind anunțată cu zi înainte de către șeful statului. Ședința Legislativului a fost prezidată de către Eduard Smirnov, deputat din Partidul Socialiștilor (PSRM), care este decanul de vârstă a Parlamentului. Atunci, au fost constituite trei fracțiuni parlamentare: PD, PSRM și PP ȘOR. Celelalte două fracțiuni acre fac Blocul ACUM, PPPDA și PAS, au fost constituite peste câteva zile.

Ședința de pe 21 martie a fost declarată amânată de către decanul de vârstă Eduard Smirnov, din motiv că partidele care au acces în Parlament nu au reușit să creeze o majoritate parlamentară și respectiv să aleagă conducerea Legislativului , iar ulterior să investească un nou Guvern.

Potrivit Constituției, dacă în decurs de trei luni de zile noul Parlament nu adoptă legi sau nu investește un nou Cabinet de Miniștri, președintele țării poate să dizolve Parlamentul. Șeful statului Igor Dodon spune că nu este clar de pe ce dată se calculează aceste trei luni de zile, fie de pe 9 martie, când au fost validate alegerile, fie de pe 21 martie, ziua în care a avut loc ședința de constituire a noului Legislativ. Președintele a declarat anterior că se va adresa la Curtea Constituțională pentru a cere o interpretare a acestui articol din Constituție și a înțelege când poate să purceadă la procedura de dizolvare a Parlamentului.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!