/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Astăzi se fac exact două luni de la prima și, deocamdată, ultima ședință a Parlamentului nou, dar încă nefuncțional

missing
21 mai 2019, ora 07:46

Astăzi se fac exact două luni de la prima ședință a Parlamentului Republicii Moldova nou-ales, care nu este deocamdată funcțional, or, acea ședință, de pe 21 martie, a fost și ultima ședință a noii componențe a Legislativului.

Prima ședință a noului Parlament a fost convocată de președintele Igor Dodon pe 21 martie 2019, aceasta fiind anunțată cu zi înainte de către șeful statului. Ședința Legislativului a fost prezidată de către Eduard Smirnov, deputat din Partidul Socialiștilor (PSRM), care este decanul de vârstă a Parlamentului. Atunci, au fost constituite trei fracțiuni parlamentare: PD, PSRM și PP ȘOR. Celelalte două fracțiuni acre fac Blocul ACUM, PPPDA și PAS, au fost constituite peste câteva zile.

Ședința de pe 21 martie a fost declarată amânată de către decanul de vârstă Eduard Smirnov, din motiv că partidele care au acces în Parlament nu au reușit să creeze o majoritate parlamentară și respectiv să aleagă conducerea Legislativului , iar ulterior să investească un nou Guvern.

Potrivit Constituției, dacă în decurs de trei luni de zile noul Parlament nu adoptă legi sau nu investește un nou Cabinet de Miniștri, președintele țării poate să dizolve Parlamentul. Șeful statului Igor Dodon spune că nu este clar de pe ce dată se calculează aceste trei luni de zile, fie de pe 9 martie, când au fost validate alegerile, fie de pe 21 martie, ziua în care a avut loc ședința de constituire a noului Legislativ. Președintele a declarat anterior că se va adresa la Curtea Constituțională pentru a cere o interpretare a acestui articol din Constituție și a înțelege când poate să purceadă la procedura de dizolvare a Parlamentului.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram