Grupul de șoferi care a protestat acum câteva zile în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău împotriva scumpirii carburanților a scris o petiție pe care urmează să o înainteze Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Reglementarea Energetică și Guvernului Republicii Moldova.

Petiționarii cer în primul rând ieftinirea carburanților și, totodată, oferirea explicațiilor din partea autorităților de ce s-a înregistrat creșterea prețului la carburanți; eliberarea copiilor de pe calculele prezentate ANRE, de către întreprinderile care desfăşoară activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale şi a gazului lichefiat; atragerea la răspundere a persoanelor implicate în majorarea neîntemeiată a prețului la carburanți și examinarea ideii de a modifica legislația privind impozitele pentru drumuri, cu includerea taxelor rutiere în prețul carburanților.

„Considerăm că noua metodologie aprobată de ANRE, constituie o înțelegere de cartel, ce va permite jucătorilor de pe piață, să majoreze în mod artificial, prin diferite metode, cheltuielile reglementate la pct. 4 din Metodologie, fapt ce va determina creșterea legală a prețului la carburanți.

Prezenta metodologie, constituie un mijloc de protecție legală a rechinilor pieței petroliere din Republica Moldova, care în mod abuziv, vor camufla cheltuielile suportate pentru import și distribuire a carburanților, urmând ca acestea, să fie suportate de destinatarul final, fapt inadmisibil din perspectiva protecției consumatorului”, se menționează în textul petiției.

Protestul a avut loc pe 17 mai, în PMAN, și a adunat peste 150 de șoferi, nemulțumiți de creșterea prețurilor la carburanți. Aceștia și-au adus și automobilele în Piață, iar evenimentul a durat circa o oră.

Tot săptămâna trecută, Consiliul Concurenței a anunțat că s-a autosesizat cu privire la acest subiect și investighează cum s-a produs creșterea prețurilor și dacă există sau nu o înțelegere de cartel.