Importatorii de produse petroliere au versiune lor cu privire la creșterile prețurilor la carburanți, înregistrate în ultima perioadă în Republica Moldova. Aceștia vorbesc despre doi factori.

„E vorba, mai întâi de toate, de majorările recente la benzină și motorină pe piețele externe. Astfel, dacă în luna martie o tonă de benzină la modificarea anterioara a prețului costa 608 USD/t, la mijlocul lunii mai pentru o tonă de benzină se plătește deja 682 USD/t (creștere de 12,2%). La fel e și în cazul motorinei, prețul căreia a crescut de la 605 USD/t în luna martie la 659 USD/t în luna mai (creștere de 8,9%). Și cotațiile valutei naționale au influențat prețul la pompă. Leul moldovenesc în raport cu dolarul SUA în perioada dată s-a depreciat de la 17,0929 lei/dol. la 17,9392 lei/dol. (depreciere de 4,95%). De menționat că prețurile la pompă pentru benzină și motorină au crescut respectiv cu 5,9% și 5,1%”, explică agenții economici, într-un comunicat emis presei.

Petroliștii spun că aceste modificări de preț la pompă au avut loc nu numai în Moldova, dar și în țările vecine (România, Ucraina) pe baza modificărilor cotațiilor internaționale la produsele petroliere.

Agenții economici vorbesc despre faptul că au înregistrat pierderi aproape un an, când instituțiile statului, prin intermediul instanțelor de judecată, au cerut înghețarea prețurilor la benzină și motorină: „În aceste condiții unii agenți economici au fost chiar la un pas de faliment, Republica Moldova trecând la limită pe lângă o posibilă criză uriașă în domeniul furnizării produselor petroliere. Cu toate acestea, pierderile nu au fost puse în formula de stabilire a noilor prețuri la combustibil, pentru ca cetățenii să nu aibă de suferit de pe urma lor”, se menționează în comunicat.

„Facem apel să se renunțe la presiuni asupra agenților economici, care importă și comercializează produse petroliere, să înceteze politizarea și răspândirea minciunilor, pentru a nu provoca o eventuală criză a combustibilului în țară. Obligarea stațiilor PECO să vândă benzină și motorină în pierdere va duce, inevitabil, la blocarea importurilor de produse petroliere în țară, respectiv la o criză în lanț ce poate afecta toți cetățenii țării, care nu vor mai găsi combustibil la stațiile de alimentare”, spun reprezentanții importatorilor de produse petroliere.

Aceștia spun că nu vor accepta să lucreze în pierdere și că, în cazul în care instituțiile statului vor încerca să-i oblige să facă asta, ei vor declanșa „acțiunile legale” prin care să-și apere drepturile: „Facem, așadar, apel și la instituțiile statului să manifeste responsabilitate și să nu permită declanșarea unei crize pe piața livrării de produse petroliere”, spun agenții economici.

Scrisoarea deschisă este semnată de următoarele companii petroliere: Petrom Moldova, LUKOIL-Moldova, Bemol Retail, Datario, Tirex Petrol și Uniunea importatorilor de produse petroliere „Importcompetrol”.

Zilele trecute, Consiliul Concurenței a anunțat că investighează circumstanțele în care s-a produs creșterea prețurilor la carburanți, menționând că la mijloc ar putea fi o înțelegere de cartel.