Guvernul Moldovei şi-a restabilit drepturile asupra sanatoriului „Moldova” din Odessa cu ajutorul instanţei ucrainene. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta scrie presa din Ucraina. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Sud-Vest a Ucrainei, unde s-a adresat Cancelaria de Stat a Moldovei. La cererea Cancelariei, instanţa a anulat decizia anterioară a instanţei primare din regiunea Odessa din 2020 şi înregistrarea sanatoriului „Moldova” ca proprietate ucraineană în anul 2018.

În anul 2008, întreprinderea „SDY-INVEST GRUP” SRL a încheiat un contract de vânzare-cumpărare a sanatoriului cu Agenția Proprietății Publice din cadrul Ministerului Economiei și Comerțului al RM. După ce a plătit doar jumătate din cost, compania, prin intermediul instanțelor, a înregistrat obiectul drept proprietate a sa. În 2011, Curtea Supremă de Justiție a Moldovei a anulat decizia privind privatizarea sanatoriului „Moldova” și l-a inclus în lista obiectelor de privatizare. Conform legislaţiei, până la achitarea integrală a costului proprietății și până la îndeplinirea integrală a obligațiilor de post-privatizare în baza contractului de vânzare, cumpărătorul nu are dreptul să înstrăineze sau să transmită obiectul contractului fără acordul scris al vânzătorului.

Între timp, „SDY-INVEST GRUP” a vândut de mai multe ori sanatoriul, terenul și alte obiecte pe teritoriul său, iar Guvernul Moldovei aşa şi nu a primit restul banilor. În plus, noul proprietar nu a plătit creditele la două bănci, deși trebuia să facă acest lucru conform contractului.

În afară de returnarea bunului în proprietatea Guvern, de la compania „SDY-INVEST GRUP” SRL va fi percepută în favoarea Cancelariei de Stat suma de 38250 grivne (aproximativ 1250 de euro) drept cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată la Curtea Supremă a Ucrainei.