49 de filme documentare vor fi prezentate la ediția din acest an a Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf”. Filmele au fost selectate dintr-un număr record de circa 900 de înscrieri din 51 de țări ale lumii. Festivalul se va desfășura în perioada 22 și 28 mai la centrul Cultural Odeon. 

Potrivit Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, la cea de-a 15-a ediţie, festivalul cuprinde un program diversificat în proiecții de filme documentare, atât în concurs, cât şi în afara acestuia.

Cele 49 de filme documentare vor participa la cinci secțiuni: 14 documentare la Secțiunea Principală/Lungmetraje și șase documentare la Secțiunea Principală/Scurtmetraje, nouă filme la Secţiunea CadRO şi nouă filme din Republica Moldova la Secțiunea Producții Locale. La Secțiunea Un LIKE pentru DOCUMENTAR vor concura șapte filme, iar la Secțiunea Cu ochii pe Moldova – patru documentare despre ţara şi compatrioţii noştri, văzuţi de cineaştii din străinătate

La deschiderea Festivalul Internațional de Film Documentar Cronograf a participat și secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol. Aceasta a subliniat importanța Cronograf-ului pentru dezvoltarea și promovarea cinematografiei autohtone.

„Festivalul Internațional de Film Documentar „Cronograf” a depășit limitele naționale bucurându-se de o popularitate și o bună reputație internațională, cu precădere în Europa de Sud-Est, unde se înscrie printre cele mai importante evenimente cinematografice, oferind oportunitatea tinerilor regizori și scenariști de a se afirma în domeniul cinematografic. Nu ne rămâne decât să felicităm echipa de entuziaști pentru efortul depus și să Vă invităm la film, pentru că e „Cronograf” și pentru că filmul e la el acasă”, a menționat oficialul.

La eveniment au mai participat regizori, scenariști și un public numeros format din iubitori de film documentar de toate vârstele.

O altă activitate din cadrul Festivalului va fi Cronograf & Art Fusion, care se va desfășura în perimetrul străzii pietonale Eugen Doga din Chișinău. Evenimentul va avea loc în perioada 23 și26 mai, acolo unde iubitorii de muzică și film vor putea asista la un spectacol open-air inedit, cu recitaluri ale formațiilor rock din țară și proiecții de filme documentare despre muzică, dans și artă fotografică, expoziții de fotografie, galerii de tablouri și picturi în plein-air, demonstrații de teatru stradal și ateliere de artizanat.

Apărut la inițiativa unui grup de tineri cineaști moldoveni, organizați în cadrul OWH Studio, Festivalul Cronograf este cel mai mare festival internațional de film documentar din Republica Moldova, organizat tradițional la Chișinău, începând cu anul 2001.