Cetăţenii cu drept de vot din Uniunea Europeană aleg, în perioada 23 și 26 mai, viitorul Parlament European, primul pas dintr-un proces care va schimba conducerea principalelor instituții ale UE în cursul acestui an, transmite Reuters, scrie agerpres.ro.

Primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care s-au prezentat la vot sunt britanicii şi olandezii, care au făcut acest lucru astăzi.

Regatul Unit nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligat întrucât Brexitul a fost amânat. Nu este aşteptat niciun exit-poll în Regatul Unit, dar în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00 (19:00 GMT). Rezultatele oficiale vor fi anunțate doar în seara zilei de duminică, 26 mai.

Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul se va desfășura în două zile, vineri și sâmbătă.

În conformitate cu practicile naționale, celelalte 21 de state membre vor vota duminică, 26 mai. De la ora 16:00 GMT vor fi publicate exit-poll-uri şi rezultate preliminare din Germania, cea mai mare ţară din Uniunea Europeană. Franţa, a doua ca mărime, va urma la 18:00 GMT.

Tot începând de la 18:00 GMT, Parlamentul European va trebui să publice, pe baza sondajelor efectuate la ieşirea de la vot, primele proiecţii ale distribuirii mandatelor pentru legislatura 2019-2024, iar după ce votul se va încheia în Italia, la 21:00 GMT, autorităţile naţionale din cele 28 de state membre vor putea anunţa rezultatele.