Pensionarii stabiliți peste hotare vor putea primi pensia din Republica Moldova. Unde poate fi depusă cererea

29 mai 2019, ora 16:03

Cetățenii moldoveni stabiliți cu domiciliul peste hotare și ajunși la vârsta de pensionare vor putea primi pensia din Republica Moldova. Doritorii de a primi pensii din țară vor trebui să depună personal cererea la organul teritorial de asigurare socială de la ultimul domiciliu din țara de origine, să prezinte pașaportul moldovenesc și un act de identitate din țara în care sunt stabiliți cu traiul.

Pensia va fi acordată lunar, de la data depunerii cererii, pentru un an, prin intermediul prestatorului de servicii de plată din Republica Moldova, desemnat de către beneficiar.

Potrivit Executivului, anual beneficiarii vor trebui să prezinte Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) certificatul de viață. Actul va fi semnat de către beneficiar la misiunea diplomatică/ oficiul consular al Republicii Moldova din țara de domiciliu sau la subdiviziunile teritoriale ale CNAS și va putea fi expediat prin poștă.

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi modificarea Regulamentului privind modul de plată a pensiilor stabilite în sistemul public de pensii și a alocațiilor sociale de stat. Documentul ajustează cadrul normativ și stabilește modul de plată a pensiilor pentru cetățenii Republicii Moldova domiciliați peste hotare și actele necesare pentru a deveni beneficiar.

Legea care prevede că pensionarii din țara noastră stabiliți cu traiul în străinătate pot să beneficieze de dreptul la pensie în Republica Moldova a intrat în vigoare din 1 ianuarie 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram