Un grup de deputați propune ca pentru țigările folosite la IQOS și Glo să fie aplicate aceleași restricții ca și în cazul țigărilor obișnuite

30 mai 2019, ora 17:34

Un grup de deputați din blocul ACUM propun ca pentru produsele de tutun folosite la dispozitivele IQOS și Glo să fie aplicate aceleași restricții și accize ca și în cazul țigărilor obișnuite. Argumentul este că aceste produse de tutun sunt la fel de dăunătoare ca și țigările clasice, dar acestea sunt scutite de reglementările care se aplică țigărilor obișnuite, ceea ce le permite o mult mai mare libertate de promovare, comercializare și utilizare în spații publice. Potrivit lor, pentru aceste produse se achită un acciz de 11 ori mai mic decât în cazul țigărilor clasice.

Mai mult, deputații de la ACUM spun că există suspiciuni de interese politice care ar în spatele promovării țigărilor care încălzesc tutunul.

„În ultimii 2 ani, au fost introduse amendamentele legislative care par a fi croite special pentru aceste tip de produse. În vara anului 2017, la inițiativa deputatului PD Corneliu Dudnic, Parlamentul a votat amendamente la Legea privind controlul tutunului, care oferă posibilitatea „produselor de tutun alte decât produse de tutun pentru fumat” să fie scutite de majoritatea reglementărilor, în special cele care se referă la publicitate, promovare și sponsorizare, comercializare și expunere în spațiile accesibile publicului. În schimb, reglementările au rămas valabile pentru țigările obișnuite, țigările electronice, narghilea, ceea ce inevitabil duce la concurență neloială pe piața produselor din tutun. Tot atunci s-a descoperit că aceste modificări au fost operate la „rugămintea” lui Vlad Plahotniuc, așa cum însuși Dudnic a recunoscut jurnaliștilor”, se menționează într-un comunicat al reprezentanților Blocului ACUM

Astfel, proiectul de lege propus azi de deputații din ACUM propune modificări la trei acte normative: Legea privind Controlul Tutunului, Codul Contravențional și Codul Fiscal. Modificările prevăd introducerea termenilor de reglementare a țigaretelor pentru dispozitive de încălzire a tutunului și a aerosolului care se emană, și aplicarea acelorași restricții și accize ca și în cazul țigărilor obișnuite.

Proiectul de lege a fost semnat de nouă deputați ai Blocului ACUM: Radu Marian, Lilian Carp, Dumitru Alaiba, Inga Grigoriu, Iurie Reniță, Doina Gherman, Dan Perciun, Igor Grosu și Sergiu Litvinenco.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram