/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Troleibuze hibrid, la Bălți. Partenerii europeni oferă 3,5 milioane de euro

missing
03 iunie 2019, ora 12:29

Autoritățile municipiului Bălți urmează să cumpere zece troleibuze noi care vor funcționa nu doar pe electricitate, ci și în baza noilor tehnologii cu utilizarea bateriilor. Rețeaua de troleibuze va fi extinsă datorită suportului financiar al partenerilor externi. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvolatare (BERD) va oferi un împrumut de 2,5 milioane de euro, iar un alt fond finanțat de UE „E5P” va acorda un grant de 1,2 milioane de euro.

Proiectul prevede nu doar achiziționarea noilor mijloace de transport, dar și reabilitarea vechii infrastructuri de alimentare cu energie electrică și cumpărarea echipamentului de mentenanță. Orașul Bălți va obține și fonduri adiționale nerambursabile de la BERD pentru a sprijini implementarea tehnică a proiectului și a elabora un plan al transportului public.

Potrivit autorităților municipiului Bălți, noile troleibuze vor contribui la extinderea rutelor existente,  pentru a deservi zonele dens populate. Acestea vor funcționa pe electricitate și în baza noilor tehnologii cu utilizarea bateriilor, ceea ce va permite vehiculelor să circule în zonele mai îndepărtate, fără utilizarea firelor electrice aeriene.

În perioada anilor 2012-2014, BERD a contribuit la achiziționarea altor 23 de troleibuze moderne pentru municipiul Bălți. Atunci a fost oferit un împrumut de trei milioane de euro și un grant de 1,6 milioane de euro de la „Facilitatea de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene”.

BERD va oferi sprijin autorităților și pentru elaborarea unui plan de acțiuni pentru un Oraș Verde. Acesta este parte a programului băncii „Green Cities” și are drept scop identificarea și prioritizarea problemelor de mediu și soluționarea lor. Astfel, orașul Bălți devine cel de-al 29-lea oraș participant al acestui program inovativ în valoare de 1 miliard de euro. Și municipiul Chișinău a devenit parte a acestui program în anul 2016.

În prezent, BERD este cel mai mare investitor în Republica Moldova, care a finanțat cu aproape 1,3 miliarde de euro proiecte din sectorul bancar, infrastructură, comerț și industrie agroalimentară.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram