/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

/INFOGRAFIC/ Vă amintiți de sperietoarea „invaziei” produselor din UE pe piața din Moldova? S-a adeverit a fi un mit sau o realitate?

missing
07 iunie 2019, ora 09:12

Înainte ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană, în spațiul public era promovată o sperietoare, inclusiv de către unii politicieni, despre faptul că piața autohtonă va fi invadată de produse europene, care vor crea o concurență neloială produselor de la noi. La cinci ani de la semnarea Acordului cei de la Report.md au făcut o investigație pentru a afla dacă acesta este un mit sau o realitate. 

Ce avem pe tejghele?

„Am mers în câteva magazine mari din capitală să vedem dacă mitul s-a adeverit. Contrar așteptărilor de a vedea aranjate pe rafturi marfă din UE, am dat de cea importată din Ucraina și Rusia. Rar unde am întâlnit marfă din țări precum Italia, Cehia, Bulgaria, Polonia, Germania, Letonia sau Olanda. Suntem invadați cu produse lactate din Rusia și Ucraina”, scriu autorii materialului.

Potrivit sursei citate, datele sunt confirmate și de Asociației Producătorilor de Lapte (APM) din Ucraina, informațiile cărora arată că Republica Moldova rămâne una dintre cele mai mari piețe de desfacere a produselor lactate ucrainene. Doar în primele trei luni ale anului curent, Moldova a importat produse lactate ucrainene în valoare de peste 50 milioane de dolari. Este vorba de importul de frișcă, produse acidolactice, brânzeturi ucrainene, unt etc.

Deși Moldova se consideră țară agrară și am vrea să vedem în magazine mai multă marfă autohtonă, la capitolul crupe tot Ucraina pare a fi lider de piață în țara noastră – fie că este vorba de crupe de porumb, ovăs cu tot felul de adausuri de fructe, mix de crupe, mazăre, hrișcă și chiar orez.

Ce spun cifrele?

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), analiza evoluției importurilor pe țări în primul trimestru al anului curent, comparativ cu perioada similară a anului 2018, relevă creșterea importurilor din Federația Rusă (+6,0%), Ucraina (+9,4%), România (+4,8%), Belarus (+40,3%), Republica Cehă (+26,7%), Turcia (+4,4%) etc.

Citiți articolul în întregime pe Report.md.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram