Curtea Constituțională obligă președintele țării dă dizolve Parlamentul. Printr-o decizie publicată astăzi de judecătorii constituționali, se stabilește că termenul limită de trei luni după care șeful statului poate să dizolve Legislativul se calculează din data validării alegerilor, adică 9 martie. Respectiv, președintele poate să dizolve Parlamentul la această dată, dacă acesta nu devine funcțional, adică nu investește un Guvern și nu adoptă legi.
Curtea Constituțională a pronunțat decizia la sesizarea depusă de președintele Igor Dodon: „Se declară inadmisibilă sesizarea Președintelui Republicii Moldova, dl Igor Dodon, privind interpretarea articolului 85 alin. (1) coroborat cu articolele 63 alineatele (2) și (3), 69 alin. (2) și 103 din Constituția Republicii Moldova. Prezenta decizie este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării şi se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, se arată în decizie.
Chiar și așa, nu este clar când expiră totuși acest termen. Există opinii că termenul expiră mâine, pe 8 iunie, duminică – pe 9 iunie sau luni – 10 iunie.
De cealaltă parte, ex-președintele CCM Alexandru Tănase este de părere că termenul limită pentru formarea unui nou Guvern este astăzi.
În același timp, analistul politic Igor Boțan spune că chiar dacă termenul a expirat, șeful statului are dreptul de a dizolva Parlamentul, nu este obligat să o facă.