/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, ajutor UE și pericol atomic. Zelenski: „Teroarea trebuie învinsă complet și peste tot”

/VIDEO/ Primul experiment economic. Organizatorii lui vor face recomandări autorităților

missing
07 iunie 2019, ora 07:40

Experiment economic în premieră! Un ONG de la noi, asistat de un laborator francez, a vrut să afle de la un grup de tineri cât de predispuși sunt să comită o evaziune fiscală. Experimentul, creat de oameni de știință, cuprinde întrebări psihologice, iar participanții trebuie să ia decizii legate de finanțe jucând pe calculator.

„Experimentul este compus din 11 runde, la începutul experimentului, calculatorul va forma grupe a câte 4 persoane în mod absolut aleatoriu”.

Experimentul a început cu instrucțiuni din partea organizatorilor. Participanții nu au putut să se folosească de telefoanele mobile sau să discute cu ceilalți participanți. Testul a fost dezvoltat de experții unui laborator de științe comportamentale din Franța și compania Expert-Grup de la Chișinău.

ALEXANDRU LUPUȘOR, DIRECTOR EXPERT-GRUP: Scopul acestui experiment este de a înțelege motivațiile și factorii psihologi, care stau la baza fenomenului evaziunii fiscale. Totodată, să vedem ce măsuri putem întreprinde pentru a combate acest fenomen”.

Testul a fost unul anonim, iar în timpul experimentului echipa TV8 nu a avut dreptul să filmeze. La el au participat tineri între 18 și 25 de ani care ne-au dezvăluit câteva dintre provocări.

„Este un joc. Ți se dă, de exemplu, 20 de lei și tu declari sau poți să declari o sumă mai mică, dacă nu vrei să declari toată suma. Era așa un experiment în Franța făcut și era tare fain”.

„Partea mai complicată, eu credeam că trebuia să calculez deodată impozitul pe venit, dar să nu indic venitul”.

„Nu, sunt întrebări destul de ușoare”.

În baza rezultatelor, specialiștii vor afla care este procentajul persoanelor cu înclinație spre evaziune fiscală. În fața camerei, tinerii spun că nu au trișat în timpul experimentului.

„Nu, nu, eu sunt pentru dreptate, pentru corectitudine”.

În funcție de răspunsurile oferite, tinerii au câștigat și bani. Sumele însă au fost simbolice.

„Ce sumă ai reușit să câștigi? -56 de lei”.
„70 de lei. E bine sau nu? Nu știu, am văzut alături 40 de lei”.
„Cred că îmi cumpăr o pereche de papuci”.
„Eu nu știu, cred că o să-mi iau o cafea”.

ALEXANDRU LUPUȘOR, DIRECTOR EXPERT-GRUP: „Se va încheia cu elaborarea unui document de politici, care va formula recomandări pentru Guvern în vedere combaterii fenomenului evaziunii fiscale. Recomandări care vin să ia în considerare factorii psihologici”. 

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram