/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Octavian Țîcu, în Parlament, despre tragedia deportărilor: „În spatele meu stă Zinaida Greceanîi, victimă a acestor deportări”

12 iunie 2019, ora 16:19

Deputatul blocului ACUM Octavian Țîcu, istoric de profesie, a ținut un discurs emoționant astăzi, de la tribuna Parlamentului, despre tragedia deportărilor staliniste. 

„Astăzi, 12 iunie, acum 78 de ani, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941,  la ora 2:30 noaptea, din satele Basarabiei au fost sustrași și deportați în regiunile îndepărtate ale URSS 32 423 de oameni, 20 de mii dintre care erau locuitori ai teritoriului actual al Republicii Moldova. 6 250 dintre ei au fost arestați și duși direct în gulagurile staliniste, iar 26 173 au fost deportați în așa-numitele «spets poselenii»”, a spus deputatul.

Octavian Țîcu a povestit și despre cum în cadrul proiectului „Expedițiile memoriei”, la Tomsk a vizitat un muzeu dedicat deportărilor, pe site-ul căruia figurează și Zinaida Greceanîi, actuala președintă a Parlamentului, în calitate de personalitate marcantă, care a avut de pătimit în urma deportărilor.

„Chiar în spatele meu stă Zinaida Greceanîi, care este victima acestor deportări”, a spus Țîcu.

Deputatul a propus ca cei prezenți în sala de ședințe a Parlamentului să țină un minut de reculegere în memoria deportaților, iar pe 6 iulie, când se fac 70 de ani de la cel mai mare val al deportărilor staliniste, să fie pregătită o agendă comună a Parlamentului și a Guvernului la acest subiect.

La rândul ei, Zinaida Greceanîi a spus că susține inițiativa lui Octavian Țîcu, doar că acest subiect nu trebuie să fie motiv de divizare a societății.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram