Banca Națională a Moldovei (BNM) a venit cu o reacție după ce TV8 a publicat o scrisoare secretă trimisă de guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, premierului Pavel Filip, prin care îi cerea acestuia să intervină într-un proces judiciar în care este implicată „Banca Socială”.

Potrivit BNM, scrisoarea poartă doar un caracter de informare pentru Pavel Filip și este un „document ce reflectă un context firesc de colaborare” în cadrul Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit creat pe lângă Guvernul Republicii Moldova.

Redăm mai jos răspunsul complet primit de la Banca Națională a Moldovei.

„La data de 31.03.2016 în baza Dispoziției Guvernului Nr. 47 a fost instituit Comitetul permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit pe lângă Guvernul Republicii Moldova.

Comitetul reprezintă o platformă de comunicare de tip partenerial, fără personalitate juridică, în cadrul căruia  se discută, se informează, se analizează și se monitorizează aspectele legate de cazurile de interes social sporit aflate în gestiunea instituțiilor statului.

Pe parcursul acestor ani, atât lichidatorii băncilor, cât și Banca Națională au informat Comitetul despre diverse tendințe și dificultăți cu care se confruntă băncile în lichidare. Astfel, documentul la care faceți referire reflectă un context firesc de colaborare în cadrul platformei inter-instituționale, având un caracter de informare”.

Amintim că după scrisoarea primită de la Octavian Armașu, la o săptămână distanță, premierul Pavel Filip a trimis o scrisoare în adresa mai multor conducători de instituții pe care i-a îndemnat să-și unească eforturile pentru ca statul să nu fie nevoit să întoarcă 3,6 milioane de lei unui agent economic, dacă recursul „Bancii Sociale” va fi respins de Curtea Supremă de Justiție.

Ședința de judecată urmează să aibă loc pe 19 iunie. Din completul de judecată care va examina adresarea „Băncii Sociale” vor face parte judecătorii Maria Ghervaș, Tatiana Vieru, Galina Stratulat și Victor Burduh.

Vedeți mai jos detalii despre corespondența dintre Octavian Armașu și Pavel Filip.

/DOC.VIDEO/ EXCLUSIV: Cum intervine Pavel Filip într-un proces de judecată ce ține de furtul miliardului

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!