Președintele Comisiei Helsinki din SUA, Alcee L. Hastings a venit cu o declarație prezentată într-un comunicat emis ieri de către instituție, în care spune că salută majoritatea parlamentară formată în legislativ. Potrivit lui, coaliția dintre Partidul Sociliștilor (PSRM) și blocul ACUM este legitimă. 

„Urmăresc evoluțiile din Moldova cu îngrijorare. Schimbarea reperelor pentru că unei dintre părți nu-i place rezultatul unui acord, nu reflectă angajamentul față de democrație pe care ne așteptăm să îl vedem într-un stat participant la OSCE. Aprob formarea unei coaliții democratice legitime și aștept cu nerăbdare să sprijin aspirațiile euro-atlantice ale poporului moldovenesc”, a susținut președintele Comisiei.

Totodată, în comunicatul de presă se arată că: „alegerile naționale din Moldova de la sfârșitul lunii februarie au condus la împărțirea aproape egală a parlamentului între trei partide majore – Partidul Socialist, Partidul Democrat și blocul ACUM. La 8 iunie, chiar înainte de termenul limită pentru dizolvarea parlamentului și chemarea unor noi alegeri, negocierile de ultimă oră au dus la un acord între partidele socialiste și ACUM. Cu toate acestea, acordul a fost imediat contestat de Partidul Democrat, iar noua coaliție a fost declarată ilegală de către Curtea Constituțională a Moldovei pe motiv că negocierile au depășit termenul de trei luni. Majoritatea moldovenilor au considerat că termenul de trei luni va fi pe 9 iunie. Curtea Constituțională a susținut că trei luni înseamnă 90 de zile, ceea ce înseamnă termenul limită de 7 iunie. Decizia instanței este în prezent examinată de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei”, se mai spune în comunicatul președintelui Comisiei Helsinki.

Comisia pentru Securitate și Cooperare în Europa, cunoscută și sub numele de Comisia Helsinki din SUA., este o comisie independentă a guvernului federal american. Timp de 40 de ani, Comisia a monitorizat respectarea Acordurilor de la Helsinki și a asigurat o securitate globală avansată prin promovarea drepturilor omului, a democrației și a cooperării economice, de mediu și militare în regiunea OSCE cu 57 de națiuni.