Mai multe persoane care sunt în opoziție față de guvernarea democrată, printre care și liderii Platformei DA, dar și jurnaliști și membri ai societății civile, au fost interceptate și filate în ultimele luni de către autorități. Probe din dosarele procurorilor sunt prezentate într-o investigație jurnalistică publicată de „RISE Moldova”.
Operațiunea a fost de amploare, oamenii legii semnând aproape 600 de proiecte de ordonanțe, demersuri și mandate de autorizare, care țin de interceptarea și urmărirea cetățenilor, discuțiile telefonice fiind copiate pe 200 de DVD-uri. În ciuda eforturilor oamenilor legii, investigațiile s-au soldat cu eșec, nefiind identificate date importante pentru cauzele penale.
Potrivit actelor obținute de „RISE Moldova” oamenii legii au interceptat convorbirile telefonice a 51 de persoane. Prima cauză penală a fost inițiată după 31 martie 2016 când liderii Platformei DA au chemat oamenii să iasă la protest în Piața Marii Adunări Naționale. Atunci au ajuns să fie interceptate primele 12 persoane, printre care liderii formațiunii Andrei Năstase, Chiril Moţpan, Ruslan Verbiţchi, jurnalistul Alexandru Cozer, dar și foștii combatanți Constantin Boeştean, Vasile Iacubov și Ion Caraman.
Ulterior, au fost emise ordonanțe pentru urmărirea vizuală a persoanelor, supravegherea domiciliilor acestora „cu ajutorul metodelor și mijloacelor tehnice”, documentarea mijloacelor de transport de care se folosesc.
Aureliu Pisica, membru al Platformei DA a fost urmărit și fotografiat , iar procurorul a solicitat judecătorului de instrucție amânarea informării lui Aureliu Pisică despre măsura specială de investigație, „pentru a nu admite scurgere de informații”.
Printre cei interceptați s-a numărat și jurnalistul Vladimir Soloviov, proprietarul portalului de știri „Newsmaker”, Arcadie Barbăroșie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, expertul economic Sergiu Tofilat și activistul Andrei Donica. De asemenea, a fost ascultat telefonul șoferului vicepreședintei Platformei DA, Aliona Mandatii, și al medicului Marcel Balagura.
Procurorii au cerut autorizații de la judecătorii de instrucție ca unii protestatari să fie urmăriți vizual, iar la domiciliul manifestantului, Dan Perciun, să fie instalate „aparate ce asigură supravegherea și înregistrarea audio și video, a celor de fotografiat și de filmat, fără înștiințarea proprietarului, posesorului, în scopul studierii acestuia pentru descoperirea urmelor activității infracționale”.
Andrian Șova, directorul Serviciului tehnologii informaționale a MAI, a confirmat pentru RISE Moldova că dosarele au fost pornite pentru „dezordini în masă” , au fost interceptări telefonice și că „urmărirea penală a fost suspendată”, deoarece nu au fost identificate persoane care pot fi puse sub învinuire.
Mai jos vedeți ce a răspuns Procuratura la solicitarea jurnaliștilor „RISE Moldova” cu referire la aceste interceptări.