/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ion Chicu a transmis ștafeta noii ministre de finanțe: În bugetul public național nu există „o gaură”, după cum s-a vehiculat

15 iunie 2019, ora 09:56

Ion Chicu, fostul ministru de finanțe a transmis aseară ștafeta succesoarei în această funcție, Natalia Gavriliță. Totodată, Ion Chicu a menționat cu ce „moștenire” transmite conducerea Ministerului Finanțelor: pe conturile bancare ale instituției sunt actualmente 3,27 mliliarde de lei.

Potrivit lui, toate ordinele de plată prezentate în trezorerie până la 31 mai au fost finanțate integral și nu există nici o restanță la plăți. De asemena, spune că marea majoritate a cheltuielilor de personal și sociale (pensii, îndemnizații) pentru luna mai au fost deja achitate.

Veniturile Bugetului Public Național le depășesc pe cele din 2018, iar prognoza actualizată a veniturilor BPN (fără granturi) pe anul 2019 indică o creștere față de cifra planificată de circa 500 mln. lei.

„Deficitul planificat în buget de circa 3,5 mlrd.lei (restul sînt proiecte investiționale cu sursă de finanțare externă, adică nu au impact direct asupra capacității bugetului de a finanța cheltuielile planificate) urmează a fi finanțat din sursele prevăzute în buget de la plasarea VMS – 1,57 mlrd.lei (la situația din 14 iunie finanțarea netă constituie circa 710 mln.lei, adică exact conform graficului anual), din tranșa FMI (misiunea de evaluare urma să vină în Moldova pe 20 iunie), credit Banca Mondială – DPO 3, asistența din partea UE, sursele provenite din privatizare, și alte sume neesențiale. Toate aceste mijloace pot fi accesate pe parcursul anului, întrucât condiționalitățile de natură financiar-economică sînt, în mare parte, îndeplinite sau realizabile în scurt timp”, a scris fostul ministru pe o rețea de socializare.

Ion Chicu dă asigurări că în bugetul public național nu există „o gaură”, după cum s-a tot vehiculat în ultima perioada, dar concretizează că „este necesară, bineînțeles, o rectificare/redistribuire între componentele BPN. MF are pregătit proiectul respectiv”.

Potrivit lui, datoria de stat ca pondere în PIB, la situația din 31 mai 2019, este mai mică atât față de 31 decembrie 2018, cât și față de 31 decembrie 2017 și este de circa 2,5- 3 ori mai mică decât în țările vecine.

„Vreau să vă mulțumesc, stimați prieteni, pentru comunicarea pe care am avut-o prin intermediul acestei pagini. Am urmărit cu atenție și am considerat cu toată seriozitatea comentariile Dumneavoastră la informația postată. Trebuie să recunosc, de asemenea, că tare-mi plăceau „like” – urile dumneavoastră”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram