/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Sumele cresc! Experții vorbesc despre 70 de miliarde de dolari spălate prin „laundromatul rusesc”

missing
17 iunie 2019, ora 13:02

Experții „Transparency Internațional Moldova” și cei ai comunității „Watchdog.md”, care au cercetat mai bine de un an tranzacțiile care s-au făcut în R. Moldova din spațiul CSI  în perioada în care s-a produs „laundromatul rusesc”, au ajuns la concluzia că prin băncile moldovenești ar fi fost spălate 71 de miliarde de dolari și nu 20 de miliarde așa cum se vehicula până acum.

„Există date statistice privind transferurile efectuate în R. Moldova din state CSI. În perioada 2010-2014, în total în R. Moldova au fost transferate peste 80 de miliarde de dolari. Când se face un transfer el tebuie să fie justificat economic. Am ridicat datele statistice privind exporturile care se fac în CSI și remitențele cetățenilor R. Moldova. Doar 9 miliarde de dolari au o justificare economică reală, restul 71 miliarde sunt tranzacții fictive, dubioase care trebuie să ridice semne de întrebare la autorități”, a declarat expertul economic Sergiu Tofilat în cadrul unei conferințe de presă.

Tofilat a precizat că au făcut solicitări de informații către Banca Națională a Moldovei și Serviciul Spălării Banilor, care reglementează sectorul bancar și supraveghează acest domeniu și au primit răspunsuri evazive privind această diferență de 71 miliarde de dolari: „BNM a zis că ar fi vorba despre operațiuni interbancare, plasamente și altele, iar Serviciul Spălării Banilor a răspuns simplu: Asta e parte din operațiunea cu laundromatul rusesc”.

După ce s-a demonstrat că „Moldincombank” a fost implicată în spălare de bani, instituția bancară a primit doar o amendă de 4,3 milioane de lei  „și cu asta s-a terminat toată povestea”, s-a arătat indignat Sergiu Tofilat.

Precizăm că, pe parcursul anilor 2010-2014, organizații criminale și politicienii corupți din Rusia au transferat peste 20 de miliarde de dolari din fonduri murdare prin bănci din R. Moldova către companii off-shore.  Procesul care a implicat credite false și agenți proxy a fost „legalizat” de către judecători din R. Moldova, iar banii spălați cu ajutorul executorilor judecătorești de la noi au fost răspândiți în întreaga Europă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram