/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

/VIDEO/ Muncesc pe arșiță. Căldurile mari, periculoase pentru sănătatea oamenilor care lucrează sub cerul liber

missing
17 iunie 2019, ora 21:10

Arșița continuă să sufoce Chișinăul. Cel mai greu le este lucrătorilor care sunt nevoiți să muncească în aer liber, sub razele fierbinți ale soarelui. Este vorba de muncitorii care repară străzile, cei de pe șantierele de construcții sau vânzătorii stradali. Oamenii înfruntă arșița cum pot și spun că lipsa banilor este o problemă mai arzătoare decât canicula.

În orele aride ale amiezii, pe o stradă din sectorul Râșcani, am surprins o echipă de muncitori care repara o țeavă.

Noi lucrăm de dimineață când e mai răcoare, și când se ridică căldura, avem condiționere în tehnica modernă –  lucrăm cu condiționere. Care lucrează afară stau la umbră și după ce se liniștesc căldurile lucrăm mai departe.

Și dacă unii muncitorii se dosesc la umbra unui copac sau lângă un aparat de aer condiționat, atunci vânzătorii din preajma piețelor stau, mai tot timpul, în soare. O salvare sunt copacii sau clădirile din preajmă.

E cald, dar ce să facem dacă trebuie să vindem? E munca noastră, trebuie să o realizăm că avem nevoie și noi de bani de cheltuială.

Am avut broboadă dar am lăsat-o că e prea căldură mare, dar acum o iau iară. – De ce nu vă duceți sub umbrelă, la umbră? – Da de unde umbrelă? De unde să luăm? Azi e luni, piața nu lucrează. Și deja suntem bucuroși să vindem oleacă de producție de casă.

Bem apă – avem apă și stăm la umbră. Apă rece -iată am adus- o înghețată de acasă… caldă nu prea. Și ne descurcăm încetișor. Așa e serviciu.

Iată așa ne salvăm. Mai stăm la umbră. Ne mai plimbăm, mai stăm. Mulțumim Domnului.

Și trecătorii spun că aerul fierbinte este greu de respirat.

Iată chiar acum mă simt cam rău. Cum? Mai mult stau acasă. N-am știut că chiar așa- i de cald, înțelegeți? Beau apă, mai stau acasă. Ies seara la plimbare.

Nu toți însă se plâng de caniculă. Vânzătorii de băuturi răcoritoare și de înghețată, de exemplu, se bucură de profitul înregistrat în aceste zile.

Se vinde. Acum cum au apărut călduri mari apa și înghețata merg foarte bine.”

Merge foarte bine. Se duc la 100-150 litri de cvas pe zi.”

Specialiștii îndeamnă bătrânii, femeile însărcinate, părinții cu copii mici, dar și pacienții care suferă de hipertensiune arterială să evite plimbările în orele fierbinți.

–A doua recomandare ar fi să purtăm haine de culoare deschisă, preferabil albe. Dacă suntem sensibili la soare să avem cremă de protecție solară, ochelari. Să purtăm cu noi apă, să ne hidratăm suficient și să nu așteptăm să apară senzația de sete”, Maria-Victoria Racu, nutriționistă.

Astăzi, meteorologii au prelungit codul galben de caniculă, până mâine, la miezul nopții. În această perioadă, temperatura aerului va atinge 33 de grade Celsius.

Stagiară: Irina Soltan

Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram