/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Atribuții noi pentru Igor Dodon. Va decide acordarea pazei de stat demnitarilor

18 iunie 2019, ora 10:37

Serviciul de Protecție și Pază de Stat se va subordona președintelui. Prerogativa a fost preluată de la Guvern după ce deputații au votat un proiect de le lege în acest sens. Documentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit inițiativei legislative, directorul Serviciului și adjunctul acestuia vor fi numiți și eliberați din funcție de șeful statului. Tot prin decret prezidențial va fi stabilită structura și limita personalului Serviciului. De asemenea, gradele speciale pentru șefii instituției vor fi conferite de președinte.

Autorii proiectului au explicat că, la 13 iunie 2008, Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) a trecut din subordinea șefului statului în subordinea Guvernului, astfel președintele fiind lipsit de dreptul de a decide acordarea protecției demnitarilor de stat, inclusiv, de a decide asupra sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor care se află sub protecția SPPS.

„În opinia noastră, limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or șeful statului este organul oficial, care formal ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității. Funcția șefului statului nu poate fi una simbolică și formală”, afirmă autorii legii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram