/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Denunț la Procuratură! Năstase cere ridicarea imunității parlamentare a lui Plahotniuc și anchetarea judecătorilor CCM

missing
18 iunie 2019, ora 09:35

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a scris un denunț la Procuratură prin care cere procurorului general să fie inițiată o cauză penală pe numele judecătorilor Curții Constituționale pentru tentativă de uzurpare a puterii în stat și adoptarea unor hotârâri contrare Constituției. De asemenea, solicită ridicarea imunității deputatului democrat Vladimir Plahotniuc, care i-ar fi determinat pe magistrați să comită aceste ilegalități.

Ministrul de Interne crede că judăcătorii Curții Constituționale trebuie să fie suspendați imiediat din funcții pentru că „pot influența mersul anchetei, pot distruge probe și pot influența potențialii martori”.

„Actele Curții Constituționale au condus la instaurarea unui dualism al puterii şi în consecință, a unei crize a acesteia, ceea ce a afectat şi extrapolat întreaga societate datorită interpretării ambigue și abuzive a unor norme constituționale. Mai mult, autoritățile apărute ca rezultat al efectelor produse de deciziile ilegale emanate de Curte, au încercat să schimbe starea de lucruri existentă, au emis acte de dizolvare a Parlamentului R. Moldova, au stabilit alegeri anticipate, au înstrăinat bunuri, existând, practic, o preluare ilegală și abuzivă a puterii în stat, prin anihilarea puterii legislative și suprimarea Guvernului legal constituit”,  explică Andrei Năstase în denunț.

Ministrul de Interne cere procurorului general să se adreseze Legislativului pentru ca deputații să-i retragă lui Vladimir Plahotniuc imunitatea parlamentară.

„În prezenta cauză, Plahotniuc Vladimir a acționat în vederea accederii sale la putere și de menținere a sa și a Guvernului aservit, la putere, dispunând prin intermediul judecătorilor Curții Constituționale dizolvarea Parlamentului, continuarea împuternicirilor Guvernului condus de Filip Pavel în pofida expirării împuternicirilor acestuia, neadmiterea intrării în atribuții a Guvernului condus de Maia Sandu”, afirmă Năstase.

Contactat de TV8, serviciul de presă al Curții Constituționale a refuzat să ofere un comentariu.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram