După ce în anul 2018 s-a înregistrat un număr record de tranzacții, în primul trimestru al anului 2019 acest record a fost din nou depășit. În urma acestor statistici, putem spune că piața imobiliară din Moldova este într-o creștere constantă. Chiar dacă anul acesta va continua acest trend, este de așteptat ca într-o perioadă apropiată, poate chiar finalul acestui an, lucrurile să se schimbe.
Prețuri locuințe în Moldova
Piața imobiliară din Chișinău totalizează circa 70% din totalul pieței de profil din Moldova. Începutul de an a fost unul fulminant pentru piața imobiliară din capitală. În primul trimestru au fost vândute mai multe apartamente decât pe tot parcursul anului 2018. Acest lucru se datorează datorită numărului tot mai mare de persoane care se mută în capitală sau în preajma acesteia.
Prețurile locuințelor din Chișinău și din localitățile învecinate sunt cuprinse între 400 și 1.300 euro/mp. Oferta este una variată, iar clienții pot alege din ansamblurile rezidențiale finalizate sau din multitudinea de proiecte aflate încă în construcție. De exemplu, Complexul Panoramic, situat pe strada Melestiu, oferă patru tipuri de apartamente: cu 1, 2, 3 și 4 camere, cu suprafețe cuprinse între 47 și 93 mp. Astfel, prețul unui apartament cu 2 camere pornește de la circa 41.000 euro.
Clienții care sunt în căutarea unui apartament pot alege locuințele construite recent care vin cu un design modern și cu o suprafață generoasă. Pentru a studia oferta celor mai noi locuințe din Moldova accesați site-ul https://new.flatfy.md. Dacă doriți să comparați prețurile și ofertele cu cele din România, puteți intra și pe https://new.flatfy.ro/.
Multe construcții noi
Migrația moldovenilor către capitală și localitățile învecinate a făcut să crească cererea de locuințe. Dezvoltatorii imobiliari au sesizat acest lucru și construiesc numeroase ansambluri rezidențiale lângă și în Chișinău.
Potrivit Biroului Național de Statistică, „în ianuarie-martie 2019, comparativ cu ianuarie-martie 2018 se evidențiază creştere a volumului lucrărilor de reparații capitale cu 34,6%, de construcții noi cu 12,4%”.
Cu toate acestea, în prima parte a anului 2019 s-a înregistrat o scădere a numărului de autorizații de construire emise. Practic, acest lucru ne semnalează că în perioada următoare vor apărea mai puține șantiere noi. Cele mai multe autorizații de construire au fost eliberate pentru mediul urban (349), cu 6,7% mai puțin față de primul trimestru al anului 2018.
P.