După investirea noului Executiv, trei mandate de deputat urmează a fi declarate vacante, deoarece Maia Sandu, Andrei Năstase și Liliana Nicolăescu-Onofrei au ocupat funcții guvernamentale.
Într-un caz, fotoliul de deputat va fi ocupat automat de următoarea persoană aflată pe lista Blocului ACUM înaintată la parlamentare, deoarece Liliana Nicolăescu-Onofrei a fost aleasă pe listă de partid. Iar în cazul în care Maia Sandu și Andrei Năstase își vor depune mandatele de legislator, în două circumscripții ar trebui organizate alegeri noi. Este vorba despre circumscripția 50 care cuprinde Europa de Vest și circumscripția 33 care include localitățile Codru, Durlești, Sângera, Băcioi și Trușeni de pe lângă Chișinău.
Solicitată de TV8, președinta Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a explicat în cât timp urmează să fie organizate alegerile parlamentare noi în cele două circumscripții și ce se va întâmpla, dacă Parlamentul va decide anularea sistemului electoral mixt.
Alegeri noi în două circumscripții, în octombrie 2019?
Potrivit legislației, Maia Sandu și Andrei Năstase pot să dețină concomitent cele două funcții timp de 30 de zile. Adică, până la 8 iulie, politicienii trebuie să renunțe la mandatele de deputat sau la funcțiile guvernamentale.
„După ce își depun mandatele, Parlamentul ia o decizie prin care declară mandatele vacante, decizia se transmite la CEC și abia după asta comisia o examinează și decide data organizării alegerilor parlamentare noi în cele două circumscripții. Organizarea alegerilor nu poate fi tărăgănată mai mult decât trei luni de zile din momentul vacanței mandatelor”, a precizat Alina Russu. Adică, alegerile ar trebui organizate în luna octombrie a anului curent.
Nu au fost prevăzuți bani pentru alegeri noi
Președinta CEC spune că nu există bani prevăzuți în buget pentru organizarea acestor alegeri. „CEC nu a bugetat pentru alegerile parlamentare noi. Urmează să venim cu devizul de cheltuieli la Guvern și Parlament pentru a vedea sunt sau nu bani pentru organizarea alegerilor”, afirmă Alina Russu.
Anterior, nu a fost luată în calcul posibilitatea apariției unei astfel de situații, pentru a pune în rezervă o anumită sumă de bani destinată organizării alegerilor parlamentare noi în circumscripții. „Așa cum noi anterior planificam și bugetam pentru organizarea alegerilor locale noi, care se organizau de două ori pe an, așa vom veni ulterior cu planificarea bugetară pentru alegerile parlamentare noi”, spune acum Alina Russu.
Circa 4 milioane de lei, necesare pentru noile alegeri
Potrivit devizului de cheltuieli anunțat de Comisia Electorală Centrală înainte de alegerile parlamentare din luna februarie, pentru activitatea unui birou electoral al secției de votare peste hotarele țării s-au planificat cheltuieli de 42 mii de lei. Dacă în circumscripția Europa de Vest au fost deschise 83 de secții de votare, respectiv, se vor cheltui cel puțin 3,4 milioane de lei pentru eventuale alegeri noi în această circumscripție.
În circumscripția 33, unde a fost ales Andrei Năstase, au fost amenajate 27 de secții de votare. Același deviz de cheltuieli al CEC-ului arată că, pentru activitatea unei secții, au fost prevăzute cheltuieli de 26 de mii de lei. Adică, în total ar trebui să fie cheltuite cel puțin 702 mii de lei pentru alegerea unui alt deputat în locul lui Năstase.
Lacună în proiectul legislativ votat de ACUM și PSRM în primă lectură
O confuzie totală se va produce în cazul în care deputații noii majorități parlamentare formate de ACUM și PSRM vor vota în lectură finală inițiativa legislativă de anulare a sistemului electoral mixt. În acest caz, nu este clar cum ar trebui să fie aleși alți deputați în locul Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase. Proiectul a primit anterior votul deputaților în primă lectură.
„Soluția trebuie să vină din partea legislativă, deputații să explice în dispoziție tranzitorie ce se întâmplă. Cum se aleg următorii deputați? Asta este o lacună care nu se regăsește în proiectul de lege votat”, atenționează președinta CEC, Alina Rusu.
Un profesor USM va deveni deputat
Precizăm că, în locul ministrei Educației, Liliana Nicolăescu-Onofrei, ar urmă să vină în Parlament Serghei Cataranciuc, următorul candidat pe lista Blocului ACUM la parlamentare. Acesta activează de peste 30 de ani în calitate de profesor universitar. În prezent, este șeful Departamentului Matematică din cadrul Facultății de Matematică și Informatică a Universității de Stat din Moldova.
Contactat de TV8, Serghei Cataranciuc a spus că nu s-a răzgândit să se implice în politică și va ridica mandatul de deputat, dacă Liliana Nicolăescu-Onofrei va renunța la fotoliul de deputat.