/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Dezbateri publice la Parlament! Se cere păstrarea sistemului electoral mixt până la următoarele alegeri

missing
26 iunie 2019, ora 12:32

Chiar dacă deputații din majoritatea parlamentară formată de Blocul ACUM și PSRM au votat deja în primă lectură proiectul de lege ce prevede anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional, astăzi au fost organizate dezbateri publice pe marginea documentului. Reprezentanții mai multor organizații neguvernamentale și-au spus părerea vizavi de modificările propuse de parlamentari și au venit cu sugestii pentru aceștia.

Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte cere păstrarea sistemului electoral mixt până la următoarele alegeri parlamentare, motivând că anularea imediată a acestuia ar crea un vid în legislație. Nu va fi clar cum pot fi înlocuiți deputații aleși în circumscripții, dacă vor deveni vacante mandatele de deputat.

„Noi considărăm că ar fi corectă aplicarea sistemului electoral mixt până la următorul scrutin care va fi orgnizat în conformitate cu noul Cod Electoral”, a declarat în cadrul dezbaterilor Corina Panaite, secretara Coaliției pentru Alegeri Libere și Corecte și totodată repezentanta Asociației „Adept”.

Precizăm că, o  astfel  de situație confuză ar putea apărea chiar în viitorul apropiat. La începutul lunii iulie, Maia Sandu și Andrei Năstase, aleși în circumscripții, ar putea să-și depună mandatele de ligislatori în favoarea funcțiilor guvernamentale.

„Noi trebuie să ne grăbim și foarte repede să găsim o soluție pentru acestă situație”, a punctat deputatul Vladimir Țurcanu.

Preşedintele Centrului de Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, a vorbit despre inițiativa de a permite votul în străinătate timp de două zile, precizând că va complicat de organizat din punct de vedere tehnic și va impune cheltuieli mai mari pentru bugetul de stat.

De asemenea, Gribincea a explicat că s-ar putea reveni fără probleme la sistemul electoral proporțional, iar în locul deputaților aleși pe circumscripții să vină în Parlament următorii candidați de pe listele de partid.

Conducătorul Asociației Promo Lex, Pavel Postică, a propus ca modificările propuse de deputați în lege să fie implementate pe etape. Primul aspect să fie abrogarea sistemului electoral mixt, al doilea –  să prevadă noutățile ce țin de finantarea partidelor, pentru ca prevederile să fie puse în aplicare chiar la alegerile locale din toamnă, iar restul modificărilor propuse de deputați să fie lăsate pe mai târziu și să fie aplicate abia la următorul scrutin parlamentar.

Postică a precizat că a fost făcut un studiu de fezabilitate privind aplicarea votului electronic și sistemul ar putea fi pilotat și testat, dar ar trebui investiții financiare de aproximativ 10 milioane de lei pentru acesta.

Dezbaterile publice continuă și la această oră la Parlament.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram