/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Harujen, la CSS. Procurorul General a participat la ședința Consiliului Suprem de Securitate. A reiterat că nu-și dă demisia

26 iunie 2019, ora 20:53

De data asta, procurorul general nu a mai lipsit de la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Eduard Harunjen spune că a primit o invitație oficială și s-a arătat dispus să conlucreze cu organul consultativ. În discuțiile cu jurnaliștii, șeful Procuraturii Generale a precizat că nu are de gând să-și dea demisia. De altfel, președintele țării a anunțat că și la această instituție va fi numită o nouă conducere. 

Acum două săptămâni, Eduard Harunjen a refuzat să se prezinte la ședința Consiliului invocând imposibilitatea furnizării de informații unor persoane, care nu au acces la secret de stat. Astăzi, funcționarul și-a explicat prezența prin faptul că a fost invitat oficial și că știa despre ordinea de zi.

EDUARD HARUNJEN, PROCUROR GENERAL: „Acum avem o claritate și trebuie să folosim acest forum pentru a consolida capacitățile organelor de drept, că avem foarte multe de făcut”.

Cât despre o eventuală demisie, cerută insistent de societatea civilă, procurorul general și-a menținut răspunsul oferit anterior – nu are motive pentru a pleca din funcție.

EDUARD HARUNJEN, PROCUROR GENERAL: „Am și foarte multe mesaje de încurajare de la foarte mulți cetățeni, de aceea eu mă voi abține să fac careva comentarii. Mă voi afla în funcție atât timp cât voi considera necesar să fac acest lucru”.

Șeful statului, în schimb, a dat de înțeles că Eduard Harunjen și-ar putea pierde funcția în curând.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „O să vedem ce facem mai departe și cu Procuratura Generală. Cred că în timpul apropiat va fi conducere nouă și acolo”.

Și Andrei Năstase, prezent la ședință în calitatea de ministru al Internelor, spune că vrea mai întâi să vadă ce răspuns va lua procurorul general față de denunțul prin care a cerut lipsirea de imunitate a lui Vlad Plahotniuc și pedepsirea judecătorilor constituționali pentru uzurparea puterii de stat.

ANDREI NĂSTASE, MINISTRU DE INTERNE: „Întâi de toate, ar trebui să avem mai multă claritate pe anumite domenii de activitate, inclusiv în domeniul Procuraturii. De asta zic să nu anticipăm, să nu grăbim lucrurile. Încă mai aștept, bineînțeles, în termen, să văd o rezoluție pe dosarul de uzurpare a puterii în stat”.

Procurorul General are la dispoziție 30 de zile pentru a oferi un răspuns, din momentul recepționării cererii. Demisia lui Eduard Harunjen a fost cerută, printr-o petiție online, care a fost semnată de mii de oameni. În replică, procurorul general i-a numit pe semnatari trolli. Și prim-ministra Maia Sandu a cerut destituirea lui Harunjen din funcție în urma dezvăluirilor publicate de RISE, despre peste 50 de oameni, inclusiv din partidul PAS, care au fost interceptați și urmăriți de oamenii legii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram