Lituania este gată să ofere asistență în domeniul securității pentru a ajuta R. Moldova și este gata să sprijine financiar țara noastră pe calea reformării justiției, eliminării corupției și integrării europene a statului. Despre asta a anunțat ministrul lituanian al Afacerilor Externe, Linas Linkevicius, care se află într-o vizită la Chișinău.

În cadrul unui briefing de presă, susținut împreună cu ministrul de Externe Nicu Popescu, oficialul străin a reiterat că Lituania va sprijini noul Guvern condus de Maia Sandu și speră că atuala guvernare va fi „sustenabilă, de durată și va aduce roade” pentru R. Moldova.

„Lituania mai este și punctul de contact NATO pentru R. Moldova și noi suntem gata să oferim orice fel de asistență în domeniul securității pentru a ajuta R. Moldova în această cale”, a declarat Linas Linkevicius.

Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a anunțat că a discutat cu omologul său din Lituania despre cooperarea politică pentru sprijinirea R. Moldova în parcursul său european și despre cooperarea economică și lansarea unui forum în R. Moldova pentru potențiali investitori lituanieni.

Un subiect important al discuțiilor a ținut de diaspora moldovenească din Lituania. Oficialii au analizat posibilitatea recunoașterii reciproce între cele două țări a permiselor de conducere. „Am propus omologului meu lituanian demararea negocierilor pentru semnarea unui acord bilateral privind conversiunea şi recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere. Sunt convins că semnarea unui asemenea document, este importantă pentru diaspora moldovenească. Pentru noi, politica externă înseamnă că trebuie să servească interesele concrete ale cetățenilor, prin măsuri și beneficii concrete pentru oameni”, a declarat Nicu Popescu.

Ministrul de Externe al Lituaniei a mai fost anterior în R. Moldova și chiar se declară prieten cu omologul său Nicu Popescu, pe care îl cunoaște mai demult, pe când nu deținea o funcție guvernamentală.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!